ТЕМА: Съветите на специалиста
Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

Европа не вярва на сълзи

Силна седмица за пазарите на акции

Публикувана: 25 Май, 2015 12:50
1 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2949
ШРИФТ ПЕЧАТ

Силна седмица за пазарите на акции. Американският индекс S&P 500 успешно премина над исторически рекордната си стойност от 2015 точки и постави нова такава на ниво 2134 точки, но завърши седмицата с печалба от едва 0.16 процента. Европейският Euro Stoxx 50 завърши седмицата с резултат от 2.97 процента и както  очаквахме не премина под нивото от 3500 точки. Това се казва в седмичния коментар на Владислав Хаджидинев, главен специалист "Частно Банкиране" в Първа инвестиционна банка.

Молба

Миналата седмица срещите между гръцкото правителство и лидерите на Европейския Съюз, в лицето на г-жа Меркел и г-н Оланд, не завършиха особено добре, въпреки вербалните изказвания, в които и трите страни изказваха оптимизъм за намиране на решение на гръцкия проблем.

Според официална информация Меркел и Оланд са поставили ултиматум на гръцкото правителство да постигне съгласие с кредиторите си до края на месец май. Иначе казано до идния петък, когато трябва да бъдат платени пенсии и около 300 млн. евро задължения към Международния Валутен Фонд (МВФ).

Реакцията на гръцкото правителство към отправения пореден ултиматум, бе да помоли кредиторите си за компромис. Не е съвсем ясно какво точно разбира гръцкото правителство като „компромис” вероятно частично опроставяне на дълговете й, кактои предоговаряне на условията по тях.

Вероятно гръцката молба няма да впечатли кредиторите. Следователно, времето за действия и вземане на решения ще бъде изчерпано и е напълно възможно в петък новините идващи от Гърция да добият по-песимистичен очерк.

Action Plan

Без паника – евентуално влошаване на гръцката криза и повишение на риска Гърция да изпадне в несъстоятелност и да напусне еврозоната, би трябвало да има ограничен негативен ефект върху международните пазари на акции. Причината е, че пазарите от години са ограничили експозициите си към гръцката икономика в очакване на подобен тип събитие.

По отношение на пазарните индекси – S&P 500 се движи в положителна тенденция, но в последни две седмици го прави много плахо и срамежливо. Очакваме през текущата седмица да наблюдаваме нов пробив в горната граница, а именно нивото от 2134 точки. По отношение на Euro Stoxx 50 картината изглежда още по-интересна. Абстрахирайки се от гръцкият риск, индексът изглежда позициониран за поредната силна седмица, в която може да има опит за поскъпване към нивото 3800 точки, което предполага повишение от около 3 процента.

Важно пояснение: Предоставената информация има изцяло информационен характер и не следва да се разглежда като препоръка за покупка или продажба или склоняване към вземане на инвестиционно решение. Изложените коментари и мнения са получени от и базирани на източници, за които се смята, че са надеждни, но не са гаранция за точност и изчерпателност.

Търговията с финансови инструменти крие специфични рискове. Не се препоръчва търговията с тези продукти, ако клиентът не е наясно с тяхното естество и нивото на риск, на което се излага. В случай че получите копие на този материал, не бива да вземате инвестиционно решение, основано на информацията, съдържаща се в него, а трябва да потърсите независим финансов съвет. ПИБ АД и свързани с нея лица е възможно да сключват сделки с финансови инструменти за собствена сметка, да ги притежават или да действат като маркет мейкър, консултант или брокер по отношение на физически лица, дружества или други организации, упоменати в материала.

Служители на ПИБ АД и свързани с тях лица може да имат позиция в или да притежават финансови инструменти, посочени в настоящата публикация. ПИБ АД не е задължена да разкрива или взема под внимание съдържанието на представената информация, когато препоръчва или предлага определена инвестиционна стратегия на своите клиенти. ПИБ АД не носи каквато и да била отговорност за публикуваните мнения и становища в този материал. Те изразяват единствено позицията на неговите автори. Всички права запазени!

София / България

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.