27 Май, 2015 16:48 916 0

България приветства пазара за извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения

  • българия-
  • приветства-
  • експлоатация-
  • ядрени-
  • съоръжения

Според Антон Павлов са необходими инициативи за сътрудничество в областта, като предпоставка за намаляване на разходите и повишаване на нивата на ядрена безопасност

„България приветства идеята за създаване на пазар в сферата на извеждането от експлоатация на ядрени съоръжения, на територията на Европейски съюз“. Това каза заместник-министърът на енергетиката Антон Павлов на десетия Европейски форум за ядрена енергия в град Прага, Чехия. По неговите думи е необходимо да бъдат търсени и подкрепяни инициативи за сътрудничество в областта, като предпоставка за намаляване на разходите от една страна и повишаване на нивата на ядрена безопасност от друга.

Антон Павлов представи опита на страната в областта на извеждането от експлоатация на ядрени съоръжения чрез изключването на четирите малки реактора на АЕЦ „Козлодуй“.

„Това е дългосрочен процес, който поставя сериозни предизвикателства от технологична, социална, екологична и икономическа гледна точка“, каза той.

Антон Павлов благодари за подкрепата, която оказва Европейският съюз в усилията на Министерството на енергетиката за безопасното извеждане от експлоатация на ядрени мощности, разположени на площадката на АЕЦ „Козлодуй“.

„Въпреки липсата на предишен опит в този дълъг и сложен технически процес, седем години по-късно работим активно по демонтирането на оборудването в машинна зала, както и по реализацията на проекти, допринасящи за изпълнението на заложените цели“, категоричен бе Павлов.

Според него с основен принос в програмата на страната за извеждането от експлоатация на ядрени съоръжения са изграждането на хранилище за сухо съхранение на отработено ядрено гориво, както и предстоящото финализиране на проекти за извличане, охарактеризиране, преработване и погребване на различни видове радиоактивни отпадъци.

Десетият юбилеен форум за ядрена енергия е една от най-мащабните платформи в Европа за открито и прозрачно обсъждане на широк спектър от въпроси в областта на ядрената енергия. Домакин на събитието, в което участваха заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович, премиерът на Словакия Роберт Фицо, премиерът на Чехия Бохуслав Соботка, бе министърът на промишлеността и търговията на Чехия Ян Младек.

„Уверен съм, че съвместната ни работа ще допринесе за формирането на единно послание за значимостта на ядрената енергетика в рамките на Европейския енергиен съюз“, каза Антон Павлов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА