Last news in Fakti

9 Септември, 2011 10:55 1 415 0

Близо $450 млрд. хвърля Обама срещу безработицата

  • обама-
  • план
Близо $450 млрд. хвърля Обама срещу безработицата - 1
ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Барак Обама представи своя план за повишаване на заетостта в страната, предадоха световните агенции.
Пакетът на обща стойност 447 милиарда долара, който включва съкращаване на данъци и държавни разходи за стимулиране на икономиката, е от критично важно значение за шансовете за преизбиране на Обама през ноември догодина. Президентът на САЩ иска Конгресът да приеме Закона за американските работни места до края на тази година, но го чака мъчна борба с републиканците.
„Моят план ще даде шоков импулс на една икономика, която е в загубила скорост, и ще вдъхне на компаниите увереност, че ако инвестират и наемат работна ръка, ще има клиенти за техните стоки и услуги", се аргументира Обама.
Съединените щати са изправени пред национална криза, предупреди той в реч, която произнесе на рядко съвместно заседание на двете камари на законодателния орган. Той призна в своето изявление, което бе предавано на живо по телевизията в най-гледания часови пояс, че "ние, които сме тук тази вечер, не можем да решим всички проблеми на нашата страна.
"Ние обаче можем да помогнем. Ние можем да направим разликата. Има стъпки, които можем да направим точно сега, за да подобрим живота на хората", подчерта Обама. Той призова Конгреса да приеме спешно предложения от него законопроект.
Президентът на САЩ се обърна към републиканците, които последователно се противопоставят на неговите икономически инициативи, с призив, че е време да бъде "спрян политическият цирк и да бъде направено наистина нещо, за да се помогне на икономиката".
Речта на Обама бе прекъсвана от аплодисментите на неговите политически съюзници - демократите. Републиканците до голяма степен запазиха мълчание.
Основен момент в плана е предвижданото намаляване на данъците за работниците и компаниите за общо 240 милиарда долара, както и осигуряването на работни места за повече строители и учители чрез инфраструктурни проекти. По-конкретно, компаниите, които наемат нови служители, ще получат данъчни отстъпки, а данъците върху възнагражденията на ""всеки работещ американец и всеки малък бизнес ще бъдат съкратени наполовина.
Инициативата на Барак Обама предвижда още удължаване на срока на получаване на помощите за безработни и нови инвестиции за възстановяване на пътища, мостове и друга рушаща се инфраструктура. Обама освен това иска да улесни рефинансирането на ипотеки от собствениците на жилища.
Президентът на САЩ съобщи, че на 19 септември ще представи нов план за съкращаване на бюджетния дефицит. Той ще е по-амбициозен, като не само ще покрива сметката от пакета за повишаване на заетостта, но и ще стабилизира нашия държавен дълг в дългосрочен план, обясни той.

Обама призова още Конгреса да ратифицира споразуменията за свободна търговия с Панама, Колумбия и Южна Корея. "Искам да видя как по света биват продавани повече стоки, (на чиито етикети са написани три горди думи): "Направено в САЩ", подчерта той.

Обама се аргументира, че споразуменията за свободна търговия ще направят по-лесно за американските компании да продават своите продукти във въпросните държави и ще помогне на американците, чиито работни места са били засегнати от глобалната конкуренция.
Решението на президента на САЩ да представи своя план на съвместно заседание на Камарата на представителите и на Сената имаше за цел да придаде церемониална тежест на критично важната реч и да застави републиканците да сътрудничат, отбелязва Ройтерс. Този негов ход обаче поражда риск от повишаване на обществените очаквания до равнище, на което да стане трудно те да бъдат задоволени.
Обама произнесе речта си в момент, когато рейтингът е на рекордно ниско ниво от около 40 процента, на фона на недоволството на избирателите от високото равнище на безработицата от 9,1 процента. Според проучване на телевизия Ен Би Си и вестник "Уолстрийт джърнъл" той вече не е фаворит за президентските избори догодина.
Проблемът с безработицата придоби още по-спешен характер, след като последният доклад на министерството на труда показа, че американската икономика не е добавила работни места през aвгуст. Това подхрани опасенията от повторно изпадане на Съединените щати в рецесия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА