Last news in Fakti

11 Септември, 2011 16:46 3 936 0

По 8 кораба жито дневно изнасяме за Арабския свят

  • жито
По 8 кораба жито дневно изнасяме за Арабския свят - 1
Архив

 Хамбарите на шейховете ще се напълнят с българско жито тази година. Всеки ден по седем-осем кораба, пълни с родна пшеница, тръгват за Саудитска Арабия, Персийския залив или Северна Африка. Това съобщи шефът на пристанище Варна Данаил Папазов.

С 10% са скочили товарите с българско жито през август в сравнение със същия период на миналата година. "Явно реколтата това лято е много добра", коментира Папазов. Същото отчитат и от земеделското министерство.

Близо 1 млн. тона повече жито са произвели българските фермери този сезон в сравнение с година по-рано, сочи агростатистиката. Качеството на пшеницата също е много високо, коментират производители и експерти. Освен за Азия и Африка товарите с българско жито заминават и в посока Кипър, Испания и Португалия. От началото на годината през порта са изнесени 1,4 млн. тона зърно.

Освен хлебна и фуражна пшеница, корабите се товарят и с българска рапица и царевица.

Цената, на която се продава житото тази година, е около 300 лв. на борсата, но при износ може да се стигне и до около 320 и дори 350 лева за тон, твърдят фермерите.

Тон рапица се продава за около 800 лв. и е много търсена извън страната за производство на растителни масла и биогорива. Царевицата се търгува на цени от 340 до 360 лв. Въпреки засиления износ страната ни ще има достатъчно жито, и то с високо качество, твърдят от агроминистерството. Затова тази година се очаква самуни по държавния стандарт "България" да започнат да се произвеждат по-масово.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА