Last news in Fakti

13 Юли, 2015 14:38 1 379 0

Споразумението между ЕС и Гърция не е победа нито за Ципрас, нито за Европа

  • красен станчев-
  • гърция-
  • европа-
  • споразумение

Имаме класически случай на отношение между длъжник и кредитор, заяви Красен Станчев

Споразумението между ЕС и Гърция за дълга на страната не е победа нито за Алексис Ципрас нито за Европа. Това мнение изрази в интервю за Факти.бг икономистът Красен Станчев.

Припомняме, че днес председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер заяви, че вече няма опасност от напускане на Гърция от еврозоната, след като европейските лидери се съгласиха да предоставят на Атина трети спасителен пакет през следващите три години в размер на 82-86 млрд. евро.

Имаме класически случай на отношение между длъжник и кредитор, при който първите предпочитат да вземат парите и след това да не ги връщат, а кредиторите искат ясна перспектива за приватизация на всичко и гаранции за това, заяви икономистът.

Г-н Станчев, постигнатото споразумение днес между кредиторите и Атина победа за Ципрас ли е или за Европа?

Това не е победа нито за единия, нито за другия. Първо - не е ясно дали Гърция ще изпълни условията и второ – не е ясно дали кредиторите ще им вярват тогава, когато страната или правителството й претендира, че изпълнява условията. Имаме класически случай на отношение между длъжник и кредитор, при който първите предпочитат да вземат парите и след това да не ги връщат. Затова, в крайна сметка, кредиторите искат някаква сигурност. Искат ясна перспектива за приватизация на всичко и някакви гаранции по този повод. Не е сигурно обаче дали Гърция ще може да даде гаранциите и дали след като го направи, няма да се стигне до резултат, подобен на този от референдума, тоест отново да кажат: „Не, ние си искаме гаранциите обратно и нищо няма да приватизираме!“.

Ще има ли интерес към подготвяните за приватизация големи гръцки компании?

Интерес винаги ще има, въпросът е каква е цената. Тази цена ще бъде много по-ниска отколкото би била да речем 2010 г. или 2011 г. когато можеше да се направят много неща без да се увеличава дълга. Това, което имаме като резултат от управлението на Ципрас е загуба на 3-4 % от брутния вътрешен продукт, което прави към 12-13 милиарда, тоест това са парите, които той търси незабавно за решаване на проблемите тази година. Той самият е виновен. Неговото правителство е виновно за това, което се случва. Тези 12-13 милиарда са спад на икономиката.

Очаквате ли, че реформите – пенсионната система, приватизацията и т.н. да  се случат?

Всичко е възможно да се случи, но може би трябва още да бъдат изследвани реформите и тогава да се премине към някаква по-рационална система на управление.

Какви ще са последиците от гръцката криза за нашата икономика?

Няма да е добре за тези, които търгуват или работят с Гърция и в самата страна. Други особени сътресения няма да има. Във всеки случай не е добре съседите ти да обедняват.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА