Last news in Fakti

16 Юли, 2015 13:05 1 493 1

ВМЗ-Сопот не се води към фалит

  • божидар лукарски-
  • вмз-сопот-
  • води-
  • фалит-
  • ръководството

Не планирам да предприема смяна на ръководството на ВМЗ-Сопот, но ще се решава в движение, заяви Божидар Лукарски

ВМЗ-Сопот не се води към фалит - 1
Снимки: БТА

“Не планирам да предприема смяна на ръководството на ВМЗ-Сопот, но ще се решава в движение.“ Това заяви пред журналисти министърът на икономиката Божидар Лукарски, който откри българо-израелски бизнес форум, посветен на иновациите. По думите му ВМЗ-Сопот не се води към фалит.

"Вчера заедно със синдикатите имахме среща при премиера Бойко Борисов. Те имат конкретни забележки, които ще бъдат отстранени, ще изчакат това, което ръководството им е дало като срок за работа на цялата площадка в Иганово", обясни Божидар Лукарски и допълну, че според него повече напрежение няма да има.

Проверката, която Лукарски назначи преди три дни е направена, заради  забележки от страна на синдикатите. “Резултатите са им съобщени и имаме тяхното разбиране“, заяви той.

Ще изчакат това, което ръководството им е дало като срок за работа на цялата площадка в Иганово, и напрежение няма да има, каза още министърът.

В отговор на въпрос министърът каза, че не е имал и няма желание за допълнителни за ведомството средства.

Помолен за коментар за препоръката на ЕЦБ към гръцките банки да продадат дъщерните си дружества в страните от Балканския регион, той заяви, че не смята, че това ще създаде риск за България.

„Придобитият от Израел опит може да ни послужи за предприемането на ефективни мерки за стимулиране на иновациите и осигуряването на устойчива среда, в която тези иновации да бъдат реализирани успешно като пазарни продукти“, заяви Лукарски при откриването на форума.

Той посочи, че  важна предпоставка за постигането на икономически растеж чрез иновации е взаимодействието между наука и бизнес. „Един от значимите проекти, които Министерство на икономиката реализира в подкрепа на това взаимодействие е изграждането на София Тех Парк”, допълни той. Технологичният парк ще осигури научна инфраструктура за над 20 млн. лв. в помощ на българския иновативен бизнес и ще се превърне в контактна точка за български и международни партньори в сферата на иновациите.

Лукарски заяви, че приоритетно в работата на Министерство на икономиката е разработването и прилагането на „Иновационна стратегия за интелигентна специализация“ (ИСИС) за предоставяне на целенасочена подкрепа за иновации в сфери, където потенциалът за растеж е най-голям. Определените по ИСИС приоритетни тематични области включват информационни и комуникационни технологии, мехатроника и чисти технологии, индустрии за здравословен живот и биотехнологии и нови технологии в креативни (творчески) и рекреативни индустрии. Разработването на стратегията е едно от задължителните предварителни условия за програмен период 2014 – 2020 г. и база за изпълнението на Оперативна програма „Иновации и конкурентноспособност“, която се управлява от икономическото министерство.

„Фактор за постигане на икономически растеж през иновации е още изготвянето на законова рамка и подобряването на достъпа на малките и средни предприятия до финансиране чрез създаване и развитие на инструменти за финансов инженеринг и стимулиране на инвестициите в научно-изследователска дейност, както частни, така и публични”, допълни Лукарски.

„Иновациите са стратегически инструмент за всяка държава, която иска да се развива. Бихме искали да споделим опита си с България - една приятелска страна и ключов партньор“, заяви  посланикът на Израел Н. Пр. Шаул Камиса Раз. По негови думи България има огромен потенциал да развива иновационния сектор, а интерес и желание има на всяко едно ниво у нас – институционално, бизнес и академично.

Събитието се организира съвместно от Министерство на икономиката на Република България, посолството на Израел и Българска академия на науките. Дейността на БАН и водещите научни разработки в областта на иновациите бяха представени от акад. Воденичаров. На събитието присъстваха ресорният зам.-министър на икономиката Даниела Везиева, изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев и Мариета Захариева – изпълнителен директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 този

    0 0 Отговор
    партиен секретар от СДС е най голямото недоразумение в правителството. и чеп за зеле не става от него.