Last news in Fakti

20 Юли, 2015 14:20 1 668 1

Над 580 000 туристи са посетили Банско през зимата

  • туристи-
  • посетители-
  • банско-
  • зимата

24,38 от туристите са англичани, толкова са и българите

Над 580 000 туристи са посетили ски зоната в Банско през изминалия зимен сезон. Това показва мониторингът, направен от авторите на проекта на Плана за развитие на НП "Пирин" 2014-2023 година. Отделно са се качили в ски зоната с автомобили още хиляди туристи. През останалата част от годината, Банско се посещава от над 160 000 гости, което го превръща вече в целогодишен курорт. От всички чуждестранни туристи през зимата, най-многобройни са били англичаните - 24.38%, почти толкова са и българските посетители. По около 18 на сто се падат на гърците и руснаците, следват румънците, турците и сърбите с почти равно участие от 3 до 5 процента.

През летния сезон на 2014 година Национален парк "Пирин" пък е посетен от около 100 000 души. Общественото обсъждане на проекта за Плана за развитие на НП "Пирин" стартира днес. Наличният туристически потенциал на парка е голям, но се нуждае от оптимизиране, твърдят експертите. Те коментират, че бързото развитие на региона е концентрирано предимно в землищата на Банско и Разлог, което е пряко свързано със зимните спортове. Отчита се, че пешеходният туризъм е най-популярната форма на посещение в парка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мартин

    1 0 Отговор
    Доста красноречива цифра - 580 000! Банско е поредното доказателство, че когато има възможност, всяко малко затънтено градче може да се превърне в световен ски курорт, който вече приюти две Световни първенства в малка България и вече сме на картата на света в ски дисциплините!