7 Август, 2015 14:47 1 698 0

БЕХ подписа договор със Световна банка за избор на модел на либерализиран пазар

  • бех-
  • договор-
  • световна банка-
  • модел-
  • либерализиран пазар-
  • енергетика

Теменужка Петкова: Либерализацията на електроенергийния пазар ще осигури работа на сектора в конкурентна среда

„Либерализацията на електроенергийния пазар ще осигури работа на сектора в конкурентна среда“. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова при подписването на договор за консултантски услуги за предстоящото пълно въвеждане на либерализиран електроенергиен пазар между Български енергиен холдинг и Световна банка. Документът бе подписан от изпълнителния директор на БЕХ ЕАД Жаклен Коен и изпълняващият длъжността постоянен представител на финансовата институция у нас Блага Джурджин.

Сключеният договор между БЕХ и Световната банка предвижда проучване и анализ на нормативната база у нас, на актуалното състояние на енергийния пазар, както и на финансовото състояние на дружествата в енергийния сектор. Консултантските услуги на банката ще съдържат модели за постигане на финансова стабилизация на БЕХ, както и за преминаване към пълна либерализация на електроенергийния пазар в началото на 2016 г. Изпълнителят ще извърши задълбочен финансов анализ на целия електроенергиен сектор в България, за да се оцени финансовият недостиг в Националната електрическа компания при сега действащия пазарен модел. Данните ще позволят да се изготви финансов модел на паричните потоци в енергийната система, така че да се гарантира дългосрочна финансова стабилност на БЕХ и по-специално на НЕК. Като втора част от изпълнението на договора със Световната банка е и анализ на приложими за страната ни варианти за преминаване към пълна либерализация на електроенергийния пазар. Ще бъде избран най-подходящият модел на либерализиран пазар, който да се въведе в началото на следващата година. 

Световната банка ще препоръча на българското правителство и подходящ компенсаторен механизъм за покриване на недостига в НЕК, формиран от разликата между пазарните цени и тези по преференциални договори. Консултациите с всички заинтересовани страни в хода на оценяването на различните модели и механизми също са важна част от договора.

„Подписването на споразумението ще помогне на българското правителство да подготви своята стратегия за финансова стабилизация и либерализация на сектора“, посочи Блага Джурджин. Изпълнителният директор на БЕХ Жаклен Коен изказа задоволство от постигнатото споразумение, което ще даде основа за обективен анализ на състоянието на сектора в изключително кратък срок.

„Подписаният днес договор е свързан с един от най-важните приоритети на правителството в енергийния сектор – либерализацията на електроенергийния пазар“, каза още министър Петкова. По нейните думи, с него се реализира най-важната стъпка в подготовката на процеса – изборът на най-подходящ модел за либерализация. След като през декември 2014 г. дружеството-оператор на бъдещия борсов пазар у нас – „Българска независима енергийна борса“ получи своя лиценз, а през април тази година БЕХ подписа договор за избор на платформа с „Нордпул“, сътрудничеството със Световната банка е третият важен етап от подготовката на либерализацията на пазара. По препоръка на Европейската комисия са предприети и стъпки за преминаване на „Българска независима енергийна борса“ към Министерството на финансите, каквато е практиката в повечето страни с държавен борсов оператор. 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА