Last news in Fakti

31 Август, 2015 13:52 20 353 30

Средна заплата над 2500 лв. в IT сектора

  • заплата-
  • работа-
  • it

Близо 41 000 нови работни места са разкрити у нас в три основни бранша – софтуерния, аутсорсинг на бизнес услуги и преработващата индустрия. „Те работят почти изцяло за глобалния пазар. В IT сектора заплатите са много високи, средната минава 2500 лв. В последните пет години тя се е увеличила със 70% в София и Пловдив”, коментира в предаване по Нова Телевизия Лъчезар Богданов, съдружник в Windustry Watch.

В сферата на бизнес услугите не винаги работят висококвалифицирани специалисти. Задължително е обаче да владеят чужд език. „В индустрията много често работят хора без образование, т.е. има по малко за всеки в последните две години”, допълни той.

В големите градове икономическите показатели са по-добри, отколкото в малките населени места.

През последните две години има ръст в заплатите при ниско- и средноквалифицираните позиции, като в дадени области той е значителен.

"Има заводи, които систематично се оплакват, че не могат да намерят хора дори без образование”, поясни Лъчезар Богданов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Къци

    3 0 Отговор
    "В големите градове икономическите показатели са по-добри, отколкото в малките населени места"
    Честно ли ве мой ? не думай
  • 2 бмв е61

    1 0 Отговор
    пак е малко ама айде ако си в Германия може и 10 000 евро,но както и да е и тука някой ден ще се оправат нещата

    Коментиран от #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Vasik Atanasova

    1 0 Отговор
    2500 Е МАЛКО
  • 5 Аз

    0 0 Отговор
    Малко ли? Аз се чудя само в ИТ-сектора ли са такива заплатите или това си е статистика изцяло за София. Защото в провинцията средната заплата едва ли надвишава 1000 лв.

    Коментиран от #16

  • 6 бмв е61

    1 0 Отговор
    да малко защото хората попринцип си ценат труда в другите страни и взимат доста от 2000 евро минимум нагоре дане говорим че сами казвали че в частни фирми в Германия и над 10 000 евро се взимало така че дане говорим просто тука си нема страндарт и няма да има докато управляват едни и същи крадци и мошеници
  • 7 Киро

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "бмв е61":

    Аве, мурджо неграмотен, 10 К евро заплата в Германия значат 20 К преди данъците!

    И според теб средната заплата в Германия за Ай Ти е 240 К Евро годишно ли бе?

    Такива, дето не само не могат да пишат, а и нищо не знаят, най-много глупости говорят!

    Коментиран от #10

  • 8 ИТ

    1 0 Отговор
    Като ти чета писанията и 250 лв на месец са ти много! Моята заплата е 4500 лв на месец. А проблема, че ти не взимаш толкова, не е в "Управляващите", а в теб, интелекта ти и уменията ти!
  • 9 ааа

    0 2 Отговор
    2500 лв, а лекарите взимат по 1000 - 1500, като учат много повече и поемат много повече рискове

    Коментиран от #22

  • 10 Драго Чая

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Киро":

    В същия брой на факти от 31 август се посочва годишната заплата във фирми като Гугъл. Става дума за САЩ, но в Европа заплащането е подобно! Естествено, това не е масова заплата, но няколко хиляди евро ежемесечно и десетки хиляди годишно е нормална практика.

    Не е нужно обаче да си в Ай Ти, за да вземаш високите заплати. Достатъчно е да си специалист на средно ниво и ще получаваш десетки хиляди евро годишно (да не казвам стотици, ако си на мениджърска позиция) и придобивки.

    Давам пример - консултант продажби в Германия - твърда заплата на час около 15-20 евро, от всяка продажба комисионна в размер на %, личен служебен автомобил, карта за фитнес от работодателя, служебни телефони, таблет и компютър, квартира от работодателя, храна във фирмения стол... Като го сметнеш, идва доста над 30 хил. евро годишно, много спестени пари, почти без извънредни часове работа, защото се плаща двойно. Денят ти минава в срещи с клиенти, пътувания и телефонни разговори.

    А ако си мениджър над тези консултанти, смятай поне два-три пъти отгоре доход + % от техните продажби.

    А колко професии има със стотици хиляди евро годишно само от заплати....

    Само че е трудно да стигнеш до такава позиция, дори и да владееш немски.

    Коментиран от #13, #18

  • 11 хитрото

    0 0 Отговор
    простотии никой от по долу пишещите не е виждал 10000 албански леки накуп
  • 12 Plovdiv

    0 0 Отговор
    Ти по-полекичка да боравиш с думата "провинция", става ли?? Че е за твое добро!!
  • 13 onq s konq

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Драго Чая":

    Хаха!Аре кат си тръгнал,кажи и заплатата на Доналд Тръмп/ и какво прави по цял ден/ и не забравяй накрая да добавиш,"че е трудно да стигнеш до такава позиция,дори и да младееш немски":)...Бе що не си гледате в чинийката вместо да заничате в чуждите?!...А още по-после-"имаш ли повече цигари"...!
  • 14 гост

    0 0 Отговор
    Хич не е малко, щото в Индия работодателя ще плаща 1/4 от тия 2500, и ако вземат да пораснат повече, ще почнат да бягат от тук. В IT бранша понякога работят и западноевропейци при същите условия като българите в България, и то не на ръководни позиции, защото при тях тоя сектор не е толкова развит, и трудно намират работа, а тук живеят прекрасно с тая заплата. В западна Европа, един IT специалист е някъде в горната част на средния доход, тук е в пъти над средния. За разходите, които имаш в България, тия пари съвсем не са малко.
  • 15 Волен Сидеров

    0 3 Отговор
    винаги съм се чудил защо трябва да дават толкова високи заплати на такива -първо-интернет съсипа света,второ-тези хора в клавиатурата си и в болните мозъци държат съдбите на хората на ръба-трябва да взимат не повече от 500лв-нищо не произвеждат на практика,а си играят със съдбите на хората и контролират всичко електроно....ненужно е това...трябва да се върнем към корените си и всичко да е по човечно ,а не да се правим на богове....и да съсипваме човешки съдби с един клавиш-както правят те...

    Коментиран от #21

  • 16 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Аз":

    В провинцията мениджърските позиции са със заплата от 1000-1500 лв, всичко друго е от 500 до 800лв.
    Посоченото в статията е брутна заплата и се взима от доста хора в сектора. Съвсем различен е проблема, че лекари и учители не ги взимат, а трябва. В държавния сектор директорските позиции са едни от най-добре платените със заплати от 5 до 10х. лв, което е пошло, защото не може служителите да взимат 800лв, а шефа 5х. лв. ИТ в момента е търсено и затова е добре платено, но за да работи обикновения работник трябва този ИТ да направи програмата за управление и поддръжката, така че хората които мислят, че това е висока заплата да отидат и да питат търтеите със служебните мерцедеси какво правят по цял ден.
  • 17 не ИТ

    0 0 Отговор
    Дааа, в България всичко е някак си изродено. О.К. Прави сте, че на база на това, което бихте вземали в чужбина, тук получавате доста по малко. П.С. Имам приятел, който получава 50+ евро на час, мобилен е и работи по проекти в цял свят с години. .... но, все пак сте в България и спрямо отношението на стойността на труда на останалите специалисти тук сте в пъти по-платени от нормално. Радвайте се! ....това няма да е вечно, дори и тук. Всеки неправилно работещ процес с времето се регулира. Просто още не е дошло времето това да стане и със заплатите на ИТ в БГ. На запад вече става. Милиардна Индия произвежда толкова ИТ специалисти и има пъти по-добри учебни заведения, че не е далеч момента, в който просто западните ви работодатели ще се преориентират, така както са направили с вас, плащайки ви пъти по-малко от това на колегите ви в нормалните страни (където последните години има доста съкращения в ИТ сферата) ... а и ИТ балонът в БГ все някога ще се пука, подобно на всичко раздуто в пъти над нормалното. Просто ИТ в България имат своята пазарна ниша в световен мащаб и я използват добре. Но все пак, някак си не е нормална страна, в която доволни от съществуването си, да са основно ИТ, полицаите и циганите, а всички останали умишлено да се държат в поза партер. Това е проблема. Успех в това, което правите!
    п.с. "проблема, че ти не взимаш толкова, не е в "Управляващите", а в теб, интелекта ти и уменията ти! " ....напротив, точно в "управляващите" е проблема и е кофти, че от височината и удобството на своята камбанария, не виждаш , въпреки интелекта, който претендираш, че имаш.

    Коментиран от #20

  • 18 Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Драго Чая":

    Драго, мойто момче философче, дето обяснява как било в Германия и колко невероятно е да вземаш по 30 К евра годишно, щот нямало да те вземат - аз в България изкарвам повече бе, работейки абсолютно нормална работа за заплата, за кво ми е да ходя да работя в Германия?
    При това тая сума тук има далеч по-висока покупателна способност!

    Ами има восоко заплатени позиции със стотици хиляди евро заплати, че и с милиони, ама ти по-добре се съсредоточи в няколкото хиляди лева първо, вместо да плещиш общи приказки.
  • 19 Киро

    0 0 Отговор
    А относно лекарите - добрите лекари, драги повтарящи разни клишета, изкарватсредно доста повече пари, отколкото Ай Ти специалистите.

    Аз лично познавам няколко, които заработват по около 1000 лева на ДЕН от частните си практики, прегледи и консултации, операции.

    Грешката в системата, която трябва да се поправи е при младите доктори - да получават по-висок доход от държавата, докато трупат опит и после - на свободния пазар! Който колкото може и колкото знае, като при другите професии.

  • 20 SandoКан

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "не ИТ":

    Едната индия произвежда сумати не качествени специалисти от тях които стават 5-10% сигурно. Английския на повече е на лошо ниво. Голяма част от тях повтарят "Yes, sir" постоянно. Има и доста комании които не желаят и не могат да бъдат аутсорснати в Индия и другите подобни държави. Има си регулации и правила да бъдат съпортвани от държави в ЕС. Работя по такива 5 клиента с договори към БГ, за доста милиони евро. Има някои които напускат, както и доста които не желаят да работят с Индийци и се връщат за оправяне на мазалото в Европа. Не е толкова лесно колкото си го представяш ти.. Освен това има и компанни от големите ИТ които държат на кадрите си с опит и ги задържат възможно по-дълго, по-другите държави дори се и пенсьонират на позиции с по 15-20г+ опит.
  • 21 СамоСелянитеКаратБМВ МустангаЕномерЕдно

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Волен Сидеров":

    Баце, пи ли си хапчетата днес ? И един съвет от мен, ако си просто по-добре си мълчи, защото така ще ти личи по-малко
  • 22 тони

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "ааа":

    Покажи ми този лекар (доктор), който получава 1000-1500лв, че ми е много интересно
  • 23 гошо прупрунков

    0 0 Отговор
    в провинцията няма лекар в държавна или общинска болница който да взема повече от 1000 лева , за това са принудени да ви изписват болни и да ви долекуват в часните си кабинети. а тези които правят операции са хирурзи и взимат наистина много добри пари ама не си мислете че че всяко заболяване се оперира
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 двата ножа

    1 0 Отговор
    Хахаха, индийците щели да превземат ИТ сектора... това може да го каже само човек, който никога не е виждал и говорил с индиец. Първо, на индийците нищо не им се разбира като говорят на англ, за разлика от бгтата, които говорим като цяло прилично, защото не сме обременени от особености на езика си..да не влизам в подробности, но можем да казваме всички необходими звуци, а не ги изяждаме. Второ, индиеца си е един сач, който си прилича на такъв. Не може да бъде представителен, мангал, той се вози висящ от влака,яде с ръце и сере на пътя. Трето,стигаме вече до познанията им, там също не са върха и то хич, особено с оглед на броя им. Четвърто-локацията им е по-неудобна. Пето- държавата им е ужас, представи си инвеститор отива да види бъдещите разработчици на продукта, който ще му помага да изкарва милиарди например,та пристига в Индия,на всяко кръстовище му се мятат гладни мангасари по колата, движението е както дойде и колата, която е взел под наем е великата марка Тата. Дали ще инвестира там парите си?
    Трудна работа в общи линии

    Коментиран от #30

  • 26 Четец

    0 0 Отговор
    Последното изречение е неоспорим факт!
  • 27 Значи така а ?

    0 0 Отговор
    ...."Има заводи, които систематично се оплакват, че не могат да намерят хора дори без образование”, поясни Лъчезар Богданов. .... Представете си каква "заплата" предлагат тези заводи !!!

    Коментиран от #28

  • 28 Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Значи така а ?":

    Вярно е, да дадат 1000 лева за обикновен работник и ще им се попълнят местата.

    Ама те искат с трици маймуни да ловят!

    Е, това време отминава.
  • 29 Лео

    0 0 Отговор
    Как ще намерят хора като хора няма.При трагична раждаемост и тотална емиграция последните 25 години и хората вече ги няма.Само със статистики ни занимават и с проблеми за цигани,бежанци,международното положение,некролози и ужаси,а всъщност България изчезва и никой не прави нищо по въпроса това да не се случва.Само помия от безполезна и лъжлива информация и всякакви приказки ни изливат на главите,а положителното,което се прави,говори и случва в България е капка в морето.
  • 30 Лео

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "двата ножа":

    Абсолютно вярно !