Last news in Fakti

14 Септември, 2015 14:58 940 1

Има консултант на проекта за изграждане на интерконектора „България-Сърбия“

  • консултант-
  • проекта-
  • изграждане-
  • интеркоректора-
  • българия - сърбия

Министерството на енергетиката и фирма „Контрол инженеринг“ АД сключиха договор за проектиране, авторски надзор и консултантски дейности по проекта за изграждане на междусистемна газова връзка “България-Сърбия“.

Договорът, който е на стойност 174 800 лв., предвижда консултантът да упражнява строителен надзор на изграждането на интерконектора в българския участък, както и да извършва оценка за съответствие на техническия и работния проект със заложените параметри. „Контрол инженеринг“ АД е задължена също да изготви окончателен доклад и технически паспорт на строежа на междусистемната газова връзка.

Дължината в българския участък на газопровода “България-Сърбия” е 61,6 км., а годишният му капацитет е проектиран за пренос на около 3,5 милиарда куб. метра природен газ. Проектът се финансира с 49 млн. евро от оперативна програма „Конкурентоспособност“. Очаква се изграждането на трасето да създаде най-малко 2500 нови работни места – както при самото строителство, така и в сферата на производство на газови уреди и компоненти за газови системи.

Изграждането на междусистемната газова връзка “България–Сърбия” е в съответствие с приоритетите на българското правителство и на Европейския съюз за подобряване свързаността на газопреносните системи между страните. Ускореното изграждане на интерконекторите със съседните държави ще осигури диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на енергийни суровини не само за България, а и за целия регион на Централна и Югоизточна Европа. Това е в съответствие и с принципите на Европейския енергиен съюз за намаляване на енергийната зависимост и засилване на енергийната сигурност на държавите-членки. Проектът за междусистемна газова връзка “България–Сърбия” е един от трите проекта с българско участие, който е сред седемте приоритетни проекта в Плана за действие към Меморандума за разбирателство за общ подход за справяне с предизвикателствата за диверсификация и сигурност на доставките на природен газ. Документът бе подписан през юли в Дубровник.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 comment

    0 0 Отговор
    Какъв консултант им липсва? Що не викнат Амет ДоганоФ? Той му разбира.