Last news in Fakti

20 Септември, 2011 18:25 1 170 0

BG компании ще строят пристанищна инфраструктура в Супса и Поти

  • грузия-
  • трайчо трайков-
  • инфраструктура-
  • строителство

Български компании могат да инвестират в строителството на хотелски комплекси в Грузия

Министър Трайчо Трайков се запозна с проекта за изграждане на нефто - газовия терминал на пристанище Супса, съобщиха от Министерство на икономиката. На срещата си с ръководителя на проекта Шалва Тцакадзе, министърът заяви готовността за експертна помощ и участие на български фирми в международните търгове за всички строителни работи по изграждането на терминала.
"Българските компании имат опит и са напълно конкурентоспособни да участват и да печелят конкурсите за всеки етап от строителството, включително драгажна дейност, буксирни услуги, доставка на специализирани кабели, строителство на кесони и други", подчерта Трайков. С директора на пристанище Поти Джоузеф Кроули бе обсъдена възможността за възстановяване на ро - ро връзката Бургас – Поти, която беше закрита след 17-годишна експлоатация през есента на 2010 г. Обсъдена беше и възможността за участие на български фирми при евентуално разширение на пристанище Поти.
По-късно Трайков посети нефто - газовия и търговския терминал на пристанище Батуми. През него минават 6.5 – до 7 млн. тона товари годишно и около 10 млн. тона петролни продукти и суровини. Пристанището е обслужващо за българските фериботни кораби по направление Варна - Батуми, през което се осъществяват 4-5 линейни релации (курса) на месец.

Български компании могат да инвестират в строителството на хотелски комплекси по Черноморското крайбрежие на Грузия и планинските курорти в страната.
Това стана ясно по време на двустранен бизнес форум в Батуми, който се проведе в рамките на официалното посещение на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в Грузия.
Форумът беше открит от министър Трайков и министърът на финансите на Грузия Димитри Гвиндадзе. В него участваха мениджърите на 20 български компании в секторите транспорт, строителство, логистика, техническа промишленост, енергетика и др. и над 40 грузински фирми.
"Грузия е наш съсед и търговски партньор, с който стокообменът ни надхвърля половин милиард долара през последната година и се подобрява, въпреки кризата", подчерта Трайков. Според него това се дължи на подобряването на ефективността на компаниите и може да стане още по-добър, ако създадем условия фирмите да не мислят за друго, освен за правене на бизнес – с добра законова и регулаторна среда, намаляване на административната тежест, насърчаване на инвестициите и предприемачеството, категоричен беше министърът.
Трайков представи приоритетите на българското правителство за икономическо развитие, подкрепата за инвеститорите и програмата за намаляване на административната тежест, които създават добри условия за чужди инвестиции и правене на бизнес у нас. Грузия представи приоритетни инвестиционни проекти в автономната област Аджария, сред които са строителството на малки ВЕЦ - ове до 15 мегавата, чийто инвеститори получават концесия за експлоатация от 49 години, инвестиции в текстилната и шивашка промишленост, хранително-вкусовата промишленост и други.


Трайков си извади грузинска лична карта за 15 минути. Толкова време му отне цялата процедура по издаване на документа за самоличност в Батуми – от снимката на място до електронно попълване на формуляра и снемането на подпис.
В рамките на официалната си визита в Грузия Трайков посети Административната палата (административно обслужване на едно гише) към грузинското министерство на правосъдието.
„Това е висок стандарт на обслужване и чудесна антикорупционна мярка. Това, което видях тук, показва какво означава електронното правителство за хората. Искам и хората в България да могат да си извадят документ за самоличност за четвърт час", коментира министърът.
Приблизително това е срокът, в който всеки грузинец или чужденец може да регистрира фирма, да получи акт за раждане, свидетелство за брак, шофьорска книжка, както и всеки друг акт по гражданско състояние.
Трайков е на работно посещение в Батуми и Тбилиси, където води българска бизнес делегация. В нея влизат представители на 20 компании в секторите транспорт, строителство, логистика, техническа промишленост, енергетика и др.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА