Last news in Fakti

13 Октомври, 2015 21:27 4 662 3

ТОП 10 на най-щедрите хора на планетата

  • богаташи-
  • благотворителност

„Никой не може да стане богат, ако не помага на другите” е казал Андрю Карнеги американски бизнесмен и филантроп. И към този принцип се придържат много от богатите по света като „жертват” част от спечеленото за различни благотворителни каузи. Компанията Wealth-X се опита да направи списък на ТОП 10 на най-щедрите хора на планетата на базата на общото количество пари, които те са дарили през целия си живот досега. От компанията също така създадоха и индекс на щедростта (Generosity Index) на база съотношението дарени пари-общо финансово състояние на дарителя към днешна дата.

10. Джордж Кайзер

Размер на дарените средства: 3.3 млрд. USD

Състояние: 9.3 млрд. USD

Индекс на щедростта: 35%

Кайзер е изпълнителен директор на BOK Financial Corporation, както и основател на George Kaiser Family Foundation, която дарява средства в сферата на образованието, здравеопазването, както и за религиозни и социални проекти.

9. Ели Броуд

Размер на дарените средства: 3.3 млрд. USD

Състояние: 7.3 млрд. USD

Индекс на щедростта: 45%

Чрез фонда The Broad Foundation, основателят на KB Home и бивши изпълнителен директор на SunAmerica, Брод инвестира в образование, наука и изкуство. Значителна част от даренията отиват за подобряване живота в Калифорния (щата, в който живее) като средствата се насочват към Музея на съвременните изкуства и музеите в Лос Анжелис.

8. Карлос Слим

Размер на дарените средства: 4 млрд. USD

Състояние: 27.3 млрд. USD

Индекс на щедростта: 15%

Един от най-богатите хора на света. Ръководителят на Grupo Carso извършва благотворителност чрез своя фонд Fundación Carlos Slim Helú. Сред най-крупните дарения е това в размер на 100 млн. USD в World Wildlife Fund за запазване природата на Мексико. През 2012 г. е дарил 3 млн. USD, за да прокара интернет на латиноамериканците, живеещи в САЩ.

7. Гордън Мур

Размер на дарените средства: 5 млрд. USD

Състояние: 6.5 млрд. USD

Индекс на щедростта: 77%

Един от основателите на Intel през далечната 1968 г. Напуска управленския пост през 2006 г. Към момента оглавява заедно със съпругата си фонда Gordon and Betty Moore. Той финансира проекти за запазване на изчезващи видове животни, грижа за болни хора, научни проекти, както и за развитието на Сан Франциско.

6. Сулейман бен Абдул Азиз Ал Раджи

Размер на дарените средства: 5.7 млрд. USD

Състояние: 590 млн. USD

Индекс на щедростта: 966%

Не, няма грешка в цифрите. Действително по-голямата част от спечеленото Ал Раджи е дарил. Историята му на забогатяване започва през 1957 г., когато заедно със своите трима братя основава Al Rajhi Bank. С течение на времето банката става една от най-големите в света, а Ал Раджи прави огромно състояние. През 2013 г., обаче започва активно да се занимава с благотворителност и дарява спечеленото на Sulaiman bin Abdul Aziz Al Rajhi Endowments Holding Company. Компанията извършва благотворителност в сферата на образованието, религията, здравеопазването, социалните услуги.

5. Чарлз Франсис Фийни

Размер на дарените средства: 6.3 млрд. USD

Състояние: 1.5 млн. USD

Индекс на щедростта: 420%

Отново човек, който е дарил повечето спечели пари. Наричан е „Джеймс Бонд” в сферата на благотворителността. Средствата за благотворителност се прехвърлят във фонда Atlantic Philanthropies, който подкрепя проекти в областта на образованието, науката, здравеопазването и защита правата на човека в няколко държави, включително САЩ, Виетнам и Бермудите.

4. Азим Премжи

Размер на дарените средства: 8 млрд. USD

Състояние: 15.9 млрд. USD

Индекс на щедростта: 50%

Той е изпълнителен директор на индийската консултантска компания Wipro, а също така и създател и управляващ на Azim Premji Foundation. Фондацията се занимава с въпроси, касаещи реформата в индийските училища. Фондът работи над такива инициативи като обучение на учениците за работа с компютър на 18 езика, както и подобряване квалификацията на учители.

3. Джордж Сорос

Размер на дарените средства: 8 млрд. USD

Състояние: 24.4 млрд. USD

Индекс на щедростта: 33%

Той е създател на Soros Fund Management, а към днешна дата оглавява Open Society Foundations, създаден през 1979 г. Фондът отделя средства за международни проекти, социални, както и такива в областта на здравеопазването и образованието. Open Society Foundations е известен с това, че работи в сферата на защита правата на човека.

2. Уорън Бъфет

Размер на дарените средства: 21.5 млрд. USD

Състояние: 61 млрд. USD

Индекс на щедростта: 35%

Управителя и изпълнителен директор на Berkshire Hathaway е не само един от най-богатите хора в света, но и един от най-щедрите. През 2011 г. създава инициативата Giving Pledg заедно с компанията „Гейтсом”. Програма в рамките, на която богаташи от цял свят даряват значителни суми за реализирането на благотворителни проекти в различни области.

1. Бил Гейтс

Размер на дарените средства: 27 млрд. USD

Състояние: 84.2 млрд. USD

Индекс на щедростта: 32%

Известен е като един от създателите на Microsoft, но към момента се е концентрирал върху благотворителността в рамките на фонда Bill & Melinda Gates, който създаде заедно със съпругата си. Фондът дарява пари за реализирането на програми в цял свят, като главно те са в областта на селското стопанство, помощ при природни бедствия, изграждането на библиотеки, борбата с бедността, здравеопазването и образованието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    0 0 Отговор
    Награбили са с много пари и се чудят какво да ги правят.Не е нормално един човек да има толкова пари,а милиони да гладуват!!??Сбъркана е системата за разпределяне на благата.Или не е плащал нормални заплати на работниците си или на прекалено високи цени си е продавал продуктите.
  • 2 Румен Янев

    0 0 Отговор
    Всеки работещ нашенец е дарител на около 40% които отиват за хрантутниците дето си избираме доброволно и за "държавата"която я няма!!!!Та в този ред на мисли защо не сме опоменати????
  • 3 гост

    0 1 Отговор
    Важното е, че това което са го изкарали после го даряват, а не седят на него и да скъперничат.
    Това в все едно да изкараш 1 милион и да дариш половината за ремонт на старчески дом, училище или дом за деца. Ами най-доброто нещо, което може да направиш е точно това. Нашенците си купуват коли, къщи и ги пропиляват.
    В Калифорния знаят как се прави, не са нужни коментатори от вестник да ги съдят. Само възхищение заслужават, защото са щедри за разлика от населението на местност България.