Last news in Fakti

14 Октомври, 2015 21:27 2 167 0

Работодателите разочаровани от срещата с КЕВР

  • кевр-
  • работодатели-
  • разочаровани-
  • среща

Те си тръгнаха без обещание за по-евтин ток, плашат с нови протести

Работодателите останаха недоволни от срещата с комисарите, които определят цените на тока. След два часа разговори те не получиха исканото уверение, че токът за индустрията ще поевтинее.

Ако Комисията за енергийно и водно регулиране не удовлетвори исканията им, плашат с нови протести.

"Общо взето полезното беше, че научих, че КЕВР нищо не може да направи и не виждам и капацитета да го направи. Ще възобновите ли протестите? Ами, както вървят нещата, явно ще трябва да протестираме, защото нищо хубаво не ни чака", коментира председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев, цитиран от bTV.

Бизнесът изчислява, че ако няма промяна, таксата срещу която протестира, ще се отрази с 38 стотинки на киловатчас и на битовите абонати след освобождаването на пазара от догодина. Индустриалците искат цялостна промяна в модела на ценообразуване

"Искаме да се промени подходът, да се оценява разходът за единица енергия и този, който може да се вмести - той да продава, а този които не може, да напусне пазара", обясни Камен Колев от Българската стопанска камара.

Работодателите са запознали регулатора с резервите, които според тях са достатъчни цената на индустриалния ток да бъде намалена от следващия месец.

Това, което към момента имам като основание да се проведе ново разискване за цената, е намалението на природния газ, заяви председателят на КЕВР Иван Иванов.

Искането на бизнеса за определяне на таван на цените на тока от т.нар. "американски централи" не е обсъждано в Комисията за енергийно и водно регулиране, каза още Иванов.

Разчетите на регулатора дали ще има нови по-ниски цени на тока, ще станат ясни в края на месеца.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА