ТЕМА: Съветите на специалиста

Какво става на световните пазари?! Защо индексите отбелязват спад?

Публикувана: 9 Декември, 2015 16:03
3 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3565
Какво става на световните пазари?! Защо индексите отбелязват спад?
ШРИФТ ПЕЧАТ

Миналата седмица бе една от най-тежките за световните пазари в последно време. Водещите европейски индекси начело с Euro Stoxx 50, DAX и FTSE100 се сринаха с близо 3-4%, което е най-големият спад от средата на септември. Основната причина за това е, че на 3-ти декември’15 президентът на ЕЦБ Марио Драги, обяви доста по-слаби от очакваните нови монетарни стимули. Това се посочва в седмичния фокус коментар на Частно банкиране в Първа инвестиционна банка.

По-конкретно: 1) ЕЦБ удължи програмата си за количествени улеснения (quantitative easing) с още минимум шест месеца, до Март 2017, докато очакванията бяха поне за дванадесет месеца. 2) Инвеститорите очакваха увеличение в месечните покупки по програмата, която е в размер на 60 млрд. евро месечно, но това също не се случи. 3) Смяташе се, че лихвите по депозити ще са значително по-ниски от обявените в четвъртък (-0.30%).

Тези решения се отразиха изключително негативно върху пазарите на акции, където последваха масови разпродажби. Голям удар се усети и върху валутния пазар, тъй като еврото отбеляза най-голям дневен скок от средата на Март и увеличи стойността си с близо с 2% спрямо щ.долар до $1.08. Еврото продължава да расте като в момента се разменя срещу $1.09. Както знаем EUR-USD е най-често търгуваната двойка на валутния пазар, а и най-търгуваният финансов инструмент в света изобщо!

Политиката на ЕЦБ се отрази и на Америка, където индексът S&P500 също отчете най-голям дневен спад в четвъртък от септември насам. Въпреки всичко пазарите в Америка завършиха седмицата на стандартните нива и без сериозни изменения. След последната среща на ОПЕК в петък обаче, стана ясно, че няма да има ограничение в производството на петрол. Стана ясно още, че продължаващия спад в цените до $38 на барел, отново са започнали да завличат индекса S&P500 надолу от началото на тази седмица, като е възможно да се тестват и нива от 2,040.

В така наречения Asian Pacific регион положението не е по-обнадеждаващо.

Втората най-силна икономика в света, както и страната с най-голямо потребление на енергия, в лицето на Китай, е отчела спад във вноса на суровини от - 8.7%, което е ясен индикатор за продължаващата ниска търсеност. Това се отразява изключително негативно върху цените на петрола, желязната руда и други метали, и поражда солидна доза несигурност между инвеститорите, както и напрежение във водещите индекси на този регион. Японският Nikkei, хонг-конгският Hang Seng и китайският Shanghai Composite са отчели спад от близо 1-2% за последната седмица, а австралийският бенчмарк S&P/ASX 200 стремглаво се е запътил към границата от 5,050, като големите петролни и минни компании понасят най-тежкия удар.

До кога ще продължи това положение?

Очакваме спадът в индексите да продължи поне до така очакваната среща на ФЕД, където ще се вземе решение дали лихвеният процент да бъде вдигнат. Решението ще предизвика голяма динамика на световните пазари и фокус с негативна конотация върху държави, и институции, които имат задължения в щ.долари, но не и приходи в тази валута. В реда на тези мисли можем също да кажем, че поскъпването на еврото от миналата седмица е моментно събитие, което ще бъде неутрализирано до определена степен с евентуално поскъпване на щ.долар.

Какво става в България?

Ситуацията в България не е толкова зле, както мислят някои. Решението на ЕЦБ не се отрази толкова драстично върху българския индекс SOFIX. Нивата му паднаха минимално от 436.23 до 434.67. С най-голямо увеличение към днешна дата се отчетоха Зърнени храни АД, Холдинг Варна АД и Индустриален Капитал Холдинг АД, а най-голям спад се забелязва в Billboard, Sopharma и Synergon Holding. Според седмичния отчет на ПФБК Асет Мениджмънт АД, към края на ноември четирите договорни фонда, които дружеството управлява – Восток, Авангард, Класик и Гарант, представянето е задоволително. Месечната възвращаемост срещу съставните им индекси е положителна и е съответно 4.48%, 0.74%, 1.35% и 0.64% за отделните фондове, което но е по-ниско в сравнение с месец октомври. Смятаме, че тези спадове са моментно явление и текущите нива могат да се възприемат като възможна атрактивна точка за покупка.

Няма как да не отбележим и новата монета, която БНБ пусна на пазара в понеделник (7-ми декември). Тя е с номинална стойност от 2.00 лева. Първоначално ще бъдат отсечени и издадени 12 млн. броя, а производството им ще продължи до края на 2018 г. След най-новата ни придобивка в портфейлите, ще плащаме както с металната, така и с хартиената банкнота, докато постепенно БНБ я изтегля в склада си.

Продължаваме да следим събитията с огромен интерес.

Важно пояснение: Предоставената информация има изцяло информационен характер и не следва да се разглежда като препоръка за покупка или продажба или склоняване към вземане на инвестиционно решение. Изложените коментари и мнения са получени от и базирани на източници, за които се смята, че са надеждни, но не са гаранция за точност и изчерпателност.

Търговията с финансови инструменти крие специфични рискове. Не се препоръчва търговията с тези продукти, ако клиентът не е наясно с тяхното естество и нивото на риск, на което се излага. В случай че получите копие на този материал, не бива да вземате инвестиционно решение, основано на информацията, съдържаща се в него, а трябва да потърсите независим финансов съвет. ПИБ АД и свързани с нея лица е възможно да сключват сделки с финансови инструменти за собствена сметка, да ги притежават или да действат като маркет мейкър, консултант или брокер по отношение на физически лица, дружества или други организации, упоменати в материала.

Служители на ПИБ АД и свързани с тях лица може да имат позиция в или да притежават финансови инструменти, посочени в настоящата публикация. ПИБ АД не е задължена да разкрива или взема под внимание съдържанието на представената информация, когато препоръчва или предлага определена инвестиционна стратегия на своите клиенти. ПИБ АД не носи каквато и да била отговорност за публикуваните мнения и становища в този материал. Те изразяват единствено позицията на неговите автори. Всички права запазени!

София / България

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Лоран Тили
Треньорът на националния отбор на Франция Лоран Тили коментира качествата на българския волейболист Тодор Алексиев преди днешния решаващ мач между двата отбора:
За мен Тодор Алексиев е най-опасният играч в офанзивен план за българите. Той е като дънер – много мощен и плаши край мрежата. Атаките му са трудни за разчитане, защото умее да играе с китка край мрежата."

Още бисери