Last news in Fakti

17 Декември, 2015 17:00 2 301 5

8 от 10 коли, произведени в Европа, имат български компоненти

  • росен плевнелиев-
  • коли-
  • произведени-
  • европа-
  • български-
  • компоненти

България се утвърди като един от основните износители на части за европейската автомобилна промишленост, заяви Плевнелиев

8 от 10 коли, произведени в Европа, имат български компоненти - 1

През последните години автомобилният сектор у нас се развива динамично и е от изключителна значимост за икономиката ни. Броят на компаниите, които работят в България и произвеждат автомобилни компоненти, непрекъснато расте, a фирмите разширяват производствения си капацитет и инвестират повече. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в Смолян, където откри нова производствена фабрика на „Костал България“ ЕООД. Фирмата е дъщерно дружество на немската холдингова компания KOSTAL, един от лидерите в разработването и производството на електрически, електромеханични и механични продукти за автомобилната индустрия.

По думите на държавния глава, България се утвърди като един от основните износители на части за европейската автомобилна промишленост. Днес 8 от всеки 10 автомобила, които се произвеждат в Европа, имат вградени компоненти, произведени в България. „Искаме този успех да се умножи и страната ни да се позиционира като индустриална сила и производител на европейско и световно ниво, като държава, в която всеки инвеститор е добре дошъл и модерните високотехнологични производства се случват“, каза Плевнелиев.

Автомобилният сектор в България вече включва 27 нови предприятия, които осигуряват 25 000 работни места. 1000 от тях са в Смолян, посочи президентът и призова представителите на местната власт да продължат да работят активно и всеотдайно за развитието на областта. „Тези усилия ще задържат младите хора и ще осигурят възможности за тяхната реализация“, обърна се Плевнелиев към представителите на местната власт от Област Смолян.

Проектът на „Костал България“ е добър посланик за новите инвеститори и производства, които ще се случат в Родопите, допълни Росен Плевнелиев и открои инвестицията като значима за целия регион.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Иван

    2 0 Отговор
    Никъде другаде не можеш да намериш роби да ти работят цял месец за 800лв!
  • 2 Виктор

    3 0 Отговор
    какви 800 аз работя за 600 включително и събота. само не знам какви компоненти правим

    Коментиран от #4

  • 3 abv

    0 0 Отговор
    Много добре ,но преди това трябва да се подобри бързия достъп от Асеновград до Смолян ,което в момента е невъзможно.Говоря за трета лента на пътя и неговото разширение.Бъдещето на Смолян е във високотехнологични производства , но коя фирма ще дойде в регион на 90 км.от летище и на два часа път оттам.За Смолян тези 1000места са глътка въздух , но трябва да дойдат още фирми за да се вдигне малко стандарта в този град.Пампорово отдавна се превърна от курорт с голям потенциал в бетонния "Бевърли хилс" .Тези които го позволиха са престъпници от най-високо ниво.Тази фирма е дошла в Смолян защото безработицата е голяма и работната ръка е евтина.
  • 4 Киро

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "Виктор":

    Ми кат си балък ще бачкаш за 600 лева по 6 дни в седмицата!

    То на човек насила можеш да му вземеш, не може да му дадеш (акъл в твоя случай).

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.