Last news in Fakti

1 Януари, 2016 18:40 2 871 3

"Газпром" спря доставките за "Овергаз"

  • газ-
  • газа-
  • газпром-
  • спря-
  • доставки-
  • овергаз

Всички клиенти на частното дружество получават газ от Булгаргаз

Доставките от газ до всички потребители в България се изпълняват нормално. Това каза изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Георги Гегов. 

Изпълнителният директор на БЕХ  Жаклен Коен също бе категоричен, че няма нещо, което да буди безпокойство.  "Всичко е спокойно, няма наистина никакъв проблем. Беше подадено заявление от "Овергаз мрежи" до "Булгаргаз".

Колегите реагираха, имаха готовност за подписването на този договор още след първото съвещание при премиера Бойко Борисов", каза още Коен. "Няма извънредна ситуация", подчерта той. „Единственото, което искаме е газът, който доставя „Булгаргаз“ да бъде плащан навреме“, обясни Коен.

1,5 милиона куб.метра на денонощие ще отиват към потребителите на "Овергаз". Държавните енергийни дружества очакват на 4 януари "Овергаз" да уреди банковите гаранции и всички други формалности, свързани с доставката на горивото. 

"Докато имаме общуване с "Газпром" нямаме основание да мислим, че ситуацията ще се усложни", коментира още Коен и благодари на руското енергийно дружество за проявеното разбиране в тази ситуацията. Той обясни, че "Овергаз" няма собствени количества нагнетен газ в Чирен. 

 "В тази ситуация държавата и държавните дружества направиха всичко на границата на невъзможното. Разговарях с г-н Сашо Дончев на 30 декември и той ме увери, че няма да има проблем на 31 декември. Но всички вие видяхте развоя на събитията. Не мога да не си задам въпроса, защо не беше поискана една по-ранна среща, за да не се изправя на изпитание държавата“, коментира Коен. Според него от "Овергаз" са знаели по-рано за проблема, но не са предупредили държавните енергийни дружества. 

От 00.00 ч. тази нощ "Булгаргаз" започна да подава природен газ към клиентите на "Овергаз".  Късно снощи беше подписан договор между "Овергаз мрежи" и "Булгаргаз" за доставки на синьо гориво за януари.

Това стана, след като "Овергаз" изпрати писмо до обществения доставчик, че предвид извънредната ситуация се нуждае от помощ, за да не останат 200 000 българи на студено през първия месец на годината.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КАН

    2 0 Отговор
    Булгартрансгаз,, Булгаргаз,, Овергаз... много лапачи по веригата...
  • 2 бмв е65

    0 0 Отговор
    то аман от прекупвачи
  • 3 Бат Санде

    0 0 Отговор
    ...и ако знаете г-н Дончев какъв автопарк от представителни автомобили поддържа...ако бяха на газ, то само на него няма да му стигат обемите с които търгува ;-)