Last news in Fakti

3 Януари, 2016 12:54 1 162 6

Жаклен Коен: Държавата помогна да се предотврати една криза

  • жаклен коен-
  • държавата-
  • помогна-
  • предотврати-
  • криза-
  • газа-
  • газ

Всякакви оправдания смятам за некоректни, заяви той

Държавата помогна да се предотврати една криза, която не знам дали се търсеше или не целенасочено. Всякакви оправдания смятам за некоректни. Това каза по БНР Жаклен Коен – изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг.

Той коментира кризисната ситуация, която настъпи в последните дни на 2015-та, свързана с доставките на природен газ от Русия за „Овергаз“, която захранва хиляди български домакинства.

"Не мога да разбера защо в ситуация, в която държавата помага, започва да се говори, че държавата изнудва някого, че държавата мачка някого. Спекулацията е, че „Булгаргаз“ е длъжен. Не, „Булгаргаз“ не е длъжен. Той е длъжен да осигури газ на собствените си клиенти. „Овергаз“ не е такъв клиент. „Овергаз“ има собствена лицензия за доставка на газ./.../Направете едно проучване какво съдържат лицензите на „Булгаргаз“ и „Овергаз“. Това е една заблуда, която се опитва да се тиражира, а именно, че когато някой, който се е заел с търговска дейност от значим обществен интерес и изпитва проблеми, държавата му е длъжна да прави всичко и накрая той да каже „държавата ме мачка“.", посочи Коен.

Той коментира и писмото на руското Министерство на външните работи, в което се твърди, че ”Газпром” е готова да увеличи подаваните обеми гориво за "Булгаргаз", но и че продължават преговорите между българската компания и ”Газпром” за ”регулиране на натрупалите се през последните години търговски въпроси":

"Има преговори за въпроси, които са се натрупвали през годините. Не през последните 24 часа. /…/ На някой очевидно му е удобно да каже "всичко стана в 24-тия час"."

Според Коен 10%-тно увеличение върху цената на допълнителните количества газ трябва да се поеме от "Овергаз".

"Има един източник на доставка на газ за България, има двама търговци. Поинтересувайте се всеки един от тях на какви цени получава. Тук, спроред мен, не е лошо да се сезира Комисията за защина на конкуренцията и да се направи един икономически анализ", препоръча изпълнителния директор на БЕХ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Палача

    0 0 Отговор
    Как обаче мислите заглавието,звучи толкова иронично!Тя кризата е за комшията не за държавата!Ама как не го е срам този който ги пише тези публикации,как си губи времето бе?
  • 2 нашия

    0 0 Отговор
    Някой знае ли от къде е внесено това момченце ,шеф някакъв там,как ловко само манипулира той,защотото знае точно какво правят,помагали на частно друйество в името на народа,айде недей ,помагат на някой който не им е искал помощ ,понеже няма нужда от такава.Сега -истината -това е чита проба опит за дискредитиране на частна фирма с помоща на държавата-това е истинската цел,а защо малко хора знаят,а те си мълчат -да излязят и да кажат ,прилича малко на КТБ атаката
  • 3 нашия

    0 0 Отговор
    А Коенчето от къде изскочи някоъ знае ли,или трябва да си го издиря сам,с този внимателен Български ,който използва е доста съмнителен
  • 4 зума

    0 0 Отговор
    Все по хаотични и трудни за разчитане ще стават опитите на Русия да дестабилизира държавата ни.
  • 5 Не съм депутат

    0 0 Отговор
    На гол тумбак,чефте пищови!!!Това сме тие!!!Върнете Южен поток!!!!Стабилноста на една държава завси от нейните ресурси!След като ги нямаме и сме бедни ма такива,оставете поне да преминават през територията ни,много сме прости!!!За сведения на невежите,американските самолети преминаващи през въздушното ни пространство недонасят и цент в хазната!!!НИЕ СМЕ ДУПЕДАВЦИ!!!
  • 6 нашия

    0 0 Отговор
    Човека е ясен,нямам време да разказвам-извода е-Сашо Дончев може и да остане без фирмата си,те така те..........