18 Януари, 2016 16:08 1 869 1

Оланд обяви извънредно икономическо състояние

  • франция-
  • икономическо състояние-
  • франсоа оланд-
  • икономика

Мерките имат за цел да се спре стагнацията на икономиката и да се намали хроничната безработица

Френският президент Франсоа Оланд обяви „извънредно икономическо положение” и заяви, че е време да се промени икономическия и социален модел на страната, съобщи АП.

Оланд изложи част от предлаганите икономически мерки по време на годишната си реч пред бизнес лидери. Той заяви, че е необходимо Франция да обърне застоя в растеж и да се намали хроничната безработица.

Първата от мерките е относително скромна. Той подчерта, че „няма да се поставя под въпрос” 35-часовата работна седмица.

Франсоа Оланд очерта спешната необходимост от актуализиране на трудовия пазар и бизнес модела на фона на бързо развиващата се и все по-глобализирана онлайн икономика.

Мерките включват също премахване на някои ограничения, за да се насърчат компаниите да наемат работници и ново обучение и квалификация за половин милион души. Също така се предвиждат допълнителни субсидии за малките компании.

Самите управляващи във Франция са разкъсвани от вътрешни противоречия по въпроса за съживяване на трудовия пазар и местната индустрия. Реформаторите, водени от министъра на икономиката Емануел Макрон, настояват за ускоряване на реформите. Депутати от левицата пък призоваха икономическата политика да направи обратен завой, за да привлекат гласоподаватели от работническата класа.

Безработицата във Франция е над 10% срещу средно от 9,8% за ЕС.

Обявените от Франсоа Оланд реформи идват 15 месеца преди президентските избори в страната. Анализатори отбелязват, че по тази причина той е внимателен в предлаганите реформи, за да не си навлече гнева на синдикатите, работниците и политици от левицата.

Френският държавен глава въведе извънредно положение след терористичните атаки в Париж в края на миналата година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    1 0 Отговор
    Толкова директно копи-пейст от гугъл-преводача, че въобще не става за четете.
    Понякога на Роската дописките ме смайват, но Миленчето уби коча с лопатата.
    Роскааа, има да й дишаш пушека на колежката си.