2 Март, 2016 07:45 3 522 5

Рекорден излишък в Германия

  • германия-
  • излишък-
  • бюджет

Събрани са 19,4 милиарда евро повече

Рекорден излишък в Германия - 1
Снимка: АП/БТА

Стабилната конюнктура пълни хазната и донесе на Германия най - големия излишък от Обединението насам, пише ДПА.

Агенцията се позовава на Федералната статистическа служба във Висбаден. Държавата, провинциите, общините и социалните каси са събрали общо около 19,4 милиарда евро повече, отколкото са изхарчили.

Отнесен към общите икономически резултати плюсът от 0,6% е малко по-голям от очакваните според януарската прогноза. Миналата година най-голямата европейска икономика е спечелила от добрата ситуация на трудовия пазар и потреблението.

Данъците и вноските за социално осигуряване са напълнили значително публичните каси. С втория пореден милиарден излишък – през 2014 г. той е бил 8,9 милиарда евро или 0,3% от БВП – Германия е много над горната граница на задълженията, на които европейците имат право според Договорите от Маастрихт.

Позволен е максимален дефицит от 3,0%. Германия е превишила тази граница за последен път през 2010 г. с минус от 4,2%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Костас

    3 0 Отговор
    Дайте ги на гърците, да си ремонтират вилите по морето
  • 2 ТъпноУпоритСелтак

    2 1 Отговор
    Чудесно, нека приемат още бежанци и да им разадават парите на чалма! Германките питат по форумите, къде да се съберат, че им е скучно, а задника си иска приключения...
  • 3 иии

    4 0 Отговор
    много пари,ама за едни свине...с бурки и чалми....
  • 4 кроко

    3 2 Отговор
    Направо страхотно - конюнктурата включва и търговията/производството на оръжия, а то не е трудно да се сетим защо върви толкова добре в последно време!
  • 5 Под кайсията на сянка

    0 1 Отговор
    Както винаги е било- докато българите злобеят и завиждат,германците работят и резултата е на лице,едните най-бедни и болни,другите най- богати. Докато не спрете да гледа постоянно в чуждото канче,все така ще сте бедни и ще пишете глупости по форумите.