Last news in Fakti

26 Март, 2016 11:53 1 520 3

Турция може да определя цените на азербайджански газ за Европа

  • турция-
  • газ-
  • европа

Предвижда се транспортирането на 10 млрд. куб. м. азербайджански газ.

„Турция може да играе ключова роля при определянето на цените за транспортирането на газ от Азербайджан към Европа.“ Това бе заявено от президента на Международната асоциация за енергийна икономика – Гюркан Камбуроглу, цитиран от „Милиет“.

В рамките на проекта Южен газов коридор се предвижда да бъдат транспортирани 10 млрд. куб. м. азербайджански газ. Той трябва да бъде транспортиран от района на Каспийско море през Грузия до Европа.

Добивното поле „Шах Дениз“ се смята за основен източник на газ по проекта Южен газов поток. На по-късен етап към проекта може да се включват и други източници. Като част от развитието на втория етап на „Шах Дениз“ газът ще се изнася към Турция и европейските пазари чрез разширяването на Южния кавказки газопровод. Предвижда се и изграждането на Транс-анадолския газопровод и Транс-адриатическия газопровод

 

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 2 Отговор
    Да не стане така Турция да ни продава скъпо газта, ако не сме и наведени...
  • 2 Гост

    2 1 Отговор
    Тази новина да не е преписана от някоя съветска/гъзпром медия.

    Естествено, че цената на Азербайджанския газ се определя от Азербайджан, а на транзитните страни се плаща транзитна такса, която е много малка като процент.

    Коментиран от #3

  • 3 tost

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Знаеш ли колко прибира Украйна от транзита на руски газ ? 2 000 000 000 $ и това за теб е малък процент ?