Last news in Fakti

6 Май, 2016 03:00 2 040 0

Къде в чужбина предпочитат да пътуват китайците?

  • китай-
  • деца-
  • туристи-
  • екскурзия
Къде в чужбина предпочитат да пътуват китайците? - 1

Китайските туристи, пътуващи и почиващи извън страната си, през последните години стават все повече. Между основните причини за това е, разбира се, увеличението в една или друга степен на доходите на голяма част от населението. В същото време, познавачи на китайската култура и манталитет твърдят, че от край време едно от любимите хобита на китайците е да пътешестват – наблизо или далеч, в зависимост от предпочитанията и доходите си.

Броят на китайските туристи в чужбина миналата година е надминал 107 млн. човека, което прави Китай страната с най-много граждани, пътували зад граница за последните три години, според данните на китайската Академия по туризъм, цитирани от „Капман холдинг“.

Смята се, че броят на задграничните пътувания на китайците ще расте в близките години поне с 10% годишно, предвид повишаването на жизненото равнище в страната, особено в крайбрежните райони.

Както може да се очаква, в чужбина повече пътуват хора с високи и средни доходи. При задграничните си пътувания около 40% от китайците харчат над 15 000 юана (над 2315 долара) за едно пътуване, като средният разход за всички пътувания е около 1530 евро на човек. Общите годишни разходи на китайците при пътуванията им в чужбина, само за 6 години – от 2008 г. до 2014 г., са нараснали 4 пъти – от 41 млрд. долара на близо 165 млрд. долара.

Любопитен факт е, че при избора на туристическа дестинация в чужбина китайците се влияят не само от забележителностите на самата държава или курорт, от предлаганите туристически услуги, цената и т.н., но и от възможността разплащанията там да се извършват чрез националната им платежна система UnionPay. По данни на туроператорите, около половината от пътуванията на китайците са само до съседните държави, като в случая изборът им се определя главно от цената на самото пътешествие и начина на разплащане. Разбира се, по-заможните китайци си осигуряват и посещения на по-далечни и дестинации и съответно харчат повече за луксозни почивки и покупки.

В първата десетка на държавите, предпочитани от китайците при туристическите им посещения - имайки предвид данните за броя на пътуванията през 2014 г., са: Корея, Тайланд, Япония, САЩ, Виетнам, Сингапур и др. От друга страна, според проучване, най-доволни от качеството на престоя си в чужбина китайците са били при пребиваването си в Нова Зеландия, Сингапур, САЩ, Канада и Австралия. В случая при проучването се е имало предвид не само нивото на хотелите и курортите, но и наличието на туристически справочници и телевизии на китайски език, ресторанти с китайска храна и др.

Когато има празници, особено около Китайската Нова година (края на януари или началото на февруари), китайците пътуват много – до родните си места или до забележителности и курорти в страната, а някои и в чужбина. Тогава стотици милиони китайци се придвижват между различните краища на страната. Характерно за Китай е, че там малко хора притежават т.нар. ваканционни имоти, или дори селски къщи (като втори имот). Затова при пътуванията в страната китайците трябва да отсядат най-вече при роднини или в хотели.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА