Last news in Fakti

1 Юни, 2016 11:28 960 3

Едва 7% от ябълките на пазара са български

  • плодове-
  • зеленчуци-
  • българия
Едва 7% от ябълките на пазара са български - 1

Само 7% от ябълките и 22% от доматите, които консумираме, са български. Същото важи за 33 на сто от месото и 44% от млякото, а това, според автора на изследването доц. д-р Огнян Буюклиев, е безобразие, особено за млякото.

Годишният доклад на Икономическия институт на БАН, тази година с фокус земеделие, прави тревожни изводи за състоянието на сектора.

Докладът ще бъде оповестен на 6-и юни заедно с темата за миграцията. Половината от парите, които влизат от ЕС, отиват в земеделието, а резултатът е едно монокултурно земеделие, произвеждащо зърно, което отива за износ, заяви пред БНР доц. Буюклиев. В България има силно уедрено стопанство – 78 на сто от използваната земя е заета от стопанства над хиляда декара при процент за ЕС – 45, а за САЩ – 68%, посочи още експертът и допълни, че единното плащане на декар е по-ефективно за отглеждането на зърно, отколкото за традиционно отглежданите у нас култури, обясни още експертът.

Според доц. Буюклиев концепцията за земеделието трябва да бъде част от общата икономическа визия и да бъде обвързана и с туризма.

Добавената стойност е най-голяма в чинията на туриста, а ние в момента храним нашите туристи в Банско със замразени картофи от стоковата борса в Солун. Нашият модел на туризъм е за туристи средна и под средна ръка. Истинският модел е да търсим традиционната, уникална, чиста българска храна, припомни доц. Буюклиев.

Земеделието е пряко свързано и със здравето на хората, продължи анализа си доц. Буюклиев и поясни, че в света има два модела – единият суперинтензивен, а другият – на средиземноморската "диета" – специфичен начин на хранене, който диктува правилата на производство на храните.

След двете силови министерства администрацията в системата на земеделието е почти колкото армията – става дума за над 20 хиляди души, седем изпълнителни агенции, Държавен фонд "Земеделие", областни и общински служби, Селскостопанската академия, се изтъква още в доклада.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фики

    1 0 Отговор
    Пълни глупости на сърдитите старчета. В активния сезон, какъвто ни е определила природата, продукцията от трайни насаждения всяка година расте. Въпреки че стремежът е да се превърнем в модерна високотехнологична икономика. Не може да се отрече, че в минлото сме били много добри аграри и кравари и сме хранили околните страни. При пазарната икономика обаче пазарът определя търенето. Все още има фенове на плановата икономика, ама ще им мине след петилетката.
  • 2 goni

    0 2 Отговор
    Тоя се опитва да ни заблуждава! Всички знаем че в България никой българин нищо не произвежда! "Оти нема сметка"! Тука произвеждат само....! Те си знаят кои!
  • 3 onq s konq

    1 1 Отговор
    Не някакъв министър или "филанкишията",а ГОСПОД Е РЕШИЛ че БЪЛГАРИЯ Е АГРАРНО-ТУРИСТИЧЕСКА ДЪРЖАВА!...а не промишлена или нефтодобивна.А ако говорим за ябълки-на вилата си имам 2 ДЪРВЕТА,въпреки че не можем да изконсумираме дори и половин дърво,да не говорим за останалите 5-6 вида плодове.На кой му пука обаче за ябълките,след като "малка България изнася 2-2,5-3 МИЛИОНА ТОНА ЗЪРНЕНИ КУЛТУРИ/царевица,пшеница,слънчоглед/?А сега си помислете колко хора в БГ има земя която дават под аренда и регулярно всяка година си получават рентата?А КОЛКО НАРАСНА ВЪПРОСНАТА РЕНТА след субсидирането от Европа на единица площ?...И пак плачете за соца и "руския рай":)