4 Юни, 2016 09:50 1 385 3

В България има около 40 хил. програмисти, има нужда от още

  • програмисти-
  • нужда-
  • българия-
  • работа

Секторът се развива добре, заради липсата на държавна намеса

В България има около 40 хил. програмисти, има нужда от още - 1
Снимка: btvnovinite.bg

В България има около 40 хил. програмисти, а в София са близо 30 000. Въпреки това браншът признава нуждата от още квалифицирани кадри и търси възможности за обучения и издирване на нови таланти. Това сподели софтуерният инженер Светлин Наков по bTV, подчертавайки, че в България произвеждане достатъчно качествени кадри, но не смогваме с количеството.

„Откакто се занимавам с това винаги е имало недостиг . Целият свят се дигитализира и много от дейностите, които преди сме правили ръчно вече се правят от машини. Земеделие, машини, енергетика вече всичко минава през ръцете на софтуера, който пък го прави програмист”, описва той.

Предприемачът беше категоричен, че сектора се развива добре, защото държавата не се намесва в него. По думите му бъдещето на технологиите е в изкуственият интелект и фактът, че машините започват да работят сами.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шшш

    0 0 Отговор
    сред тези бежанци сигурно всички са програмисти ....
  • 2 Светлин Нааков

    1 0 Отговор
    Само взима парите на хората с обещания за квалификация и образование, а на нищо не ги обучава.
  • 3 Бургас

    0 0 Отговор
    Най-вероятно секторът изобщо нямаше да го има, ако "държавата" се беше намесила.