6 Юни, 2016 08:00 6 119 9

Швеция: Защо избягваме да плащаме в брой?

  • швеция-
  • пари-
  • разплащания

Скандинавската страна е водеща в света, където в банките, автобусите, уличните търговци и често в църковните храмове можеш да платиш с карта или с мобилно разплащане

Швеция: Защо избягваме да плащаме в брой? - 1

През 1661 г. Стокхолмс банко, предшественикът на Централната банка на Швеция, пусна първите банкноти, които бяха отпечатани на хартия с воден знак, с печата на банката и 8 саморъчни подписа.

Миналата година Швеция пусна нова серия от банкноти, които отдадоха почит на такива гиганти от културата на страната като Астрид Линдгрен, авторът на Пипи Дългото чорапче, Грета Гарбо и филмовият режисьор Ингмар Бергман. Но подобно на своите северни съседи Норвегия, Дания и Финландия, Швеция бързо се превръща в общество, което не използва парите в брой.

Аз вече не използвам кеш никъде и за нищо,

заявява за в. „Гардиън” 26-годишната помощник – учителка Луиз Хенриксон. Вие просто не се нуждаете от банкноти. Магазините не ги искат, много от банките дори ги нямат в наличност. Дори и за обикновени покупки вие използвате картата си или мобилно разплащане през телефона.

В шведските автобуси не се приемат пари в брой от години, невъзможно е да се купи билет за метрото в Стокхолм с банкнота, магазините също отказват да приемат монети и банкноти, а търговците и често църквите започват да предпочитат разплащане с карта или чрез мобилния телефон.

Шведската централна банка – Риксбанк, обяви, че разплащането в брой е било около 2% от стойността на всички направени в скандинавската страна разплащания през миналата година. Тенденцията е те да паднат до 0,5% до 2020 г. В магазините разплащането с банкноти заема около 20%  от продажбите. Това е половината от преди 5 години и доста под средното ниво за света от 75%.

Удивително е, че в около 900 клона от всичките 1600 банкови клона в Швеция дори не подържат кеш в наличност и не приемат депозити. Това специално се отнася за селските региони, където ще изчезнат и банкоматите. Парите в обмен са паднали от 106 млрд. крони през 2009 г. до 80 млрд. крони през миналата 2015 г.

Аз мисля, че до пет години Швеция ще се превърне в общество, което не използва кеш, заяви професор Никлас Арвидсон, специалист по иновациите в платежните системи към Стокхолмския кралски технологичен институт (KTH).

Процесът започва през 60-те години на ХХ в., когато

банките насърчават работодатели, служители и работници да използват банковите карти за заплати.

Процесът получава втори тласък през 90-те години на миналия век, когато на мода излизат кредитните и дебитните карти.

И така в наши дни последните държат основен дял от разплащанията. Според Visa, шведите използват три пъти по-често картите си за разплащания спрямо средното за Европа. Скандинавците са направили средно по 207 разплащания с карта през 2015 г.

В наши дни и приложенията за мобилни разплащания се превърнаха в модна тенденция за страната. Swish, изключително популярно приложение, разработено съвместно от най-големите банки, включително Nordea, Handelsbanken, SEB, Danske Bank и Swedbank, използва телефонни номера, за да позволи на никого със смартфон да прехвърли пари от една банкова сметка в друга в реално време.

Swish се наложи при разплащанията между хората, а сега навлиза и в бизнеса, обобщава Арвидсон.

Банковото приложение за мобилни телефони се използва от половината от шведите. Над 9 млн. разплащания месечно се дължат на Swish. Подобна е ситуацията и с датското приложение за мобилни телефони MobilePay. То се използва от над 3 млн. датчани при население от 5,5 млн. Чрез него са направени близо 90 млн. транзакции през миналата година.

Уличните търговци в Швеция пък бяха насърчени да използват iZettle, евтино и лесно приложение за разплащания чрез мобилни телефони. Анализатори отчитат над 30% ръст в сегмента.

Една от църквите в Стокхолм заяви, че едва 15% от даренията за миналата са направени в кеш.

Това се дължи, защото в края на всяка служба се публикува специален мобилен телефон на дарения, които могат да бъдат направени чрез приложението Swiss.

Все пак съществуват и притеснения: случаите на електронни измами са се увеличили за последното десетилетие. Има и критици, сред които е и основателят на iZettle- Якоб де Греер, който смята, че изцяло електронните разплащания може да са заплаха за личната неприкосновеност.

Организации на възрастни хора настояват, че те предпочитат да имат кеш, посочвайки на навиците на своите членове. Освен това се чуха гласове, че новите системи на разплащания могат да изкушат младите хора да харчат пари, които те не са спечелили.

Все пак въпросът за запазването на парите в брой си остава и политическо решение за Швеция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    2 2 Отговор
    С две думи. Парите ще излязат от обръщение. Платина, злато и сребро си остават. Ще дойде момента, когато ще ни имплантират картите, ще ни подаряват телефони за да боравим с "приложенията". Кражбите на самоличности ще скочат до небесата, а присвояването на средства ежедневие.
  • 2 ffffff

    6 0 Отговор
    Робство в най-висша степен , пак като едно време никой няма да има пари , а разни банки и институции ще ни казват с какво разполагаме.И дали изобщо разполагаме с нещо.
  • 3 анти утопист

    6 0 Отговор
    Мечтата на всеки владетел да знае какво имаш и да може всеки един момент да ти го отнеме. Но уви това няма да просъществува много дълго, онези които прииждат от изток ще си наложат там друг ред. Само е въпрос на време.
  • 4 Кеш Кеш Кеш

    4 0 Отговор
    Кеша върти Света в комбинация с Децата и Жените Те движат и крепят търговията
  • 5 cornholio

    5 0 Отговор
    Един глобален електромагнитен импулс и всичко се изпарява ;)
  • 6 Контрабандист

    4 0 Отговор
    Тъжно ми е за тези, които не осъзнават до какво ще доведе това, и въобще желанието на правителства и корпорации да ни контролират напълно...

    Както, разбира се и ГМО, и глобализацията, и климатичните промени, камерите и електрониката, които ни следят, и накрая - имплантирането на чипове, обяснено със стария американски трик - всичко е в наш интерес и за нашата сигурност ! Благодарим за което...
  • 7 КОГИТ

    5 0 Отговор
    Ми да, пълен контрол. Какъв кеф- да плащаш само електронно с нещо, върху което имат контрол. Реално могат да ти вземат храната във всеки един момент. После нямало робство. Добре, че и тук не е така...засега.
  • 8 Фют

    0 2 Отговор
    Най-добре е да си има и възможността за двата варианта! Да си представим, че се разплащаме само с преводи? Това има плюсове и минуси. Като плюсове е, че не носиш кеш и няма опасност да те метнат с надраскана банкнота или скъсана и да те прецакат - наскоро ме прецакаха с 10-левка - не съм видял скъсан ръб и я издухах... Плюс е, че ако спре тока и няма резервно захранване в магазина, ти ще извадиш кеш и ще платиш... Плюс е и, че става плащането за секунди, но има и минуси. Минус е - риска чрез прихващане на парола, пръстови отпечатъци, ирисов отпечатък и други лични данни в някой молл или бръснарница, а шпиониращи вируси програми има милиони вече, цялата ти лична био база данни да стане собственност на хакери. и дори да не ти теглят от картата мижавата заплатка, стигаща за банички и ток и вода, то някой ден изведнъж да зипищиш - промяна собственността на фирма без твое знание, сключен от твое име договор с твои данни, участие в търг за който да платиш без да си и бил там и хиляди негативни за теб неща... така, че риска от пълното електронно банкиране е голям. каквато и защита да измислят за тия неща, то при честата употреба на пароли и данни на общественни места риска да ти ги гепнат е огроменн. Аз затова се и учудих на идеята на здравеопазването да си влизал и излизал с пръстов отпечатък? Това е ЪПСУРТ...защото и лична карта на МВР ти върши същата работа. А биоданните лесно се фалшифицират и използуват без знанието на притежателя им... пък като гледам колко са надеждни защитите дори на Пентагона където периодично пролайват от хакери,у то да си представим за мафиотская българия, къодето първият корпоративен играч може да те попилее със съучастието на държавни институции дори и без да знаеш...да вземем игрите на рекет на някои тел. оператори и топло доставчици и какви ли не, отделно отнемане на фирми от неправоимащи, но в съучастиес нотариуси играчи! затова, че при шведите може и да върви по мед и масло това с картите, но тук в АБСУРДИСТАН нещата стоят коренно различно.... така, че за нас е по-добре да имаме и кеш и картово опериране. така и двата риска и плюсове си ги носим.
  • 9 Goro Lafchi

    0 2 Отговор
    Астрид Линдгрен е авторКА, не автор.