8 Юни, 2016 09:30 1 364 2

Гурбетчии издържат 500 000 младежи

  • гурбетчии-
  • издържат-
  • младежи

Младежите ни нито работят, нито пък и учат

Гурбетчии издържат 500 000 младежи - 1
Снимка: БТА

Близо 500 000 млади българи живеят от парите на своите родители гурбетчии. Те не работят, не са и студенти. Липсват както на пазара на труда, така и в статистиката за безработица, обясни за „Стандарт“ Искра Белева, зам.-директор на Института за икономически изследвания към БАН.

Според нея въпросните младежи не се и опитват да си търсят препитание или квалификация.

"Когато едно дете вижда модела от родителите си, че изкарват за няколко месеца парите си, защо му е да влага системни усилия в образование", коментира Белева.

Данните на института показват, че с всяка следваща година се увеличават парите, които български емигранти пращат у нас. Докато през 2007 г. трансферите са били 600 млн. евро, през 2015 г. сумата вече е над 1300 млн. евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Ако в БГ може да се напери добре платена работа, то със сигурност много родители няма да си зарежат децата и да отидат да работят там, живеещи в бунгала, само за да може да пратят някакви пари.
    Но е вярно, че децата им нямат желание да правят каквото и да е освен да харчат. Висшето образование не трябва да е цел, понеже то не е на ниво и не носи някакви придобивки на по-късен етап. Младежите трябва да се обучават, било сами или чрез форма на образование, за да имат умения или друг вид добавена стойност. Гледам ги съседите, точно така са и синчето вместо да работи каква да е работа или да се учи на занаят, да развива какъвто и да е собствен бизнес, той предпочита да лентяйства и само да си кара колата от кафе на кафе, щом му дават той не вижда смисъл да се труди.
  • 2 гост

    0 0 Отговор
    От опит заявявам, че висшето образование получено в България е губене на време. Това са 5 загубени години, загубена инвестиция, която няма да ви даде абсолютно нищо в бъдеще! Ако и вие направите грешката да си мислите, че ако учите много след това ще имате достойна работа - грешите! Изберете държава от ЕС с безплатно висше образование, където ще ви намерят работа преди да сте завършили, а не като тук ... завършваш магистър и след това забравят за теб и знанията ти. Българското висше образование е гавра с отделено време и положени усилия!