Last news in Fakti

13 Юни, 2016 08:29, обновена 13 Юни, 2016 08:54 1 214 1

Внасяме газ и от Гърция

  • газ-
  • гърция-
  • станция

Откриват реконструираната компресорна станция "Петрич"

Внасяме газ и от Гърция - 1

Страната ни ще може да получава една трета от необходимите й количества природен газ от Гърция чрез модернизираната компресорна станция в Петрич, която ще бъде открита днес. Това каза пред БНР изпълнителният директор на дружество "Булгартрансгаз" Георги Гегов.

Инвестицията е на стойност 17 милиона евро и е първата ни възможност за разнообразяване на доставките на синьо гориво.

На събитието ще присъстват министърът на енергетиката Теменужка Петкова, изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов, кметът на Петрич Димитър Бръчков и представители на местния бизнес. За участие са поканени премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и посланикът на Съединените щати Ерик Рубин. 

Единственото условие, което предстои да бъде договорено е сключването на между-системното споразумение между „Булгар-транс-газ” и гръцкия мрежови оператор, което ще даде възможност и за виртуална търговия с природен газ.

Газовата връзка България - Румъния под река Дунав ще е готова до края на годината

Същевременно в румънския град Костинещ продължава енергийният форум с участие на страни от Централна и Югоизточна Европа.

При откриването му енергийният министър на Румъния Влад Григореску обяви, че до края на годината се очаква да бъде готов газопроводът под река Дунав между Румъния и България, с който ще се увеличи енергийната сигурност на двете страни:

След толкова години затруднения, най-накрая този проект ще бъде доведен докрай. Ние, и българите, ще имаме полза от увеличаването на енергийната сигурност, заяви Григореску.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Goro Lafchi

    1 0 Отговор
    Защо не се смеете?