Last news in Fakti

17 Юни, 2016 16:21 2 405 4

Борисов: Германия ни е приоритетна

  • бойко борисов-
  • германия-
  • приоритетна

В прекрасни отношения сме и с канцлера Меркел, с Десницата, както и с лявата партия в лицето на нейните представители. Няма тема, по която да нямаме разбиране, заяви премиерът

Борисов: Германия ни е приоритетна - 1
Снимки: Кирил Николов

Германия е приоритетна за България. В прекрасни отношения сме и с канцлера Меркел, с Десницата, както и с лявата партия в лицето на нейните представители. Няма тема, по която да нямаме разбиране. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред Общото събрание на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК).

Премиерът Бойко Борисов насочи вниманието към факта, че въпреки сложната ситуация България има своите успехи и предимства: ниски данъци, ръст от 3 %, новоприетият закон за съдебната власт и. т. н. Бойко Борисов подчерта, че България използва средствата от Европейския съюз по възможно най-рационалния начин. „И вие самите се възползвате всеки ден от тях“, обърна се премиерът към участниците в Общото събрание. Според него европейските фондове в България са от полза за немските инвеститори у нас, от една страна – чрез пряко участие на самите тях в обществените поръчки, а от друга страна – индиректно във връзка с производството и спедицията: „Там, където построихме магистрали, заводите са толкова много, че не смогваме с работна ръка“. Премиерът заяви, че полага усилия за развитие на Северозападна България, за да могат да се увеличат инвестициите в региона. Във връзка с набавянето на квалифицирани кадри той подчерта, че се полагат усилия в сферата на образованието, резултатите от които обаче ще станат видни след години.

Борисов: Германия ни е приоритетна

В изказването си премиерът засегна редица проблеми, пред които е изправена страната ни, като например бежанската криза и приемането на България в Шенгенското пространство. По отношение на отстояването на позициите на България пред Европейския съюз Борисов подчерта: „Твърдост не означава невъзпитаност или незачитане на другите“.

Във връзка с инвестициите във водния сектор и кохезионния фонд бе засегнат проблемът с липсата на консолидация между общините в Югозападна България. Вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев поясни, че позицията на Европейската комисия е категорична: Инвестиции ще се правят само в т. нар. консолидирани райони, тъй като в едно малко общинско ВИК-дружество няма как да се осигурят качество на инвестиционния процес и наличие на висококвалифицирани специалисти. Вицепремиерът заяви, че по конституция правителството няма правомощия да принуди общините да се консолидират, но може да се опита да ги убеди и се надява, че те все пак ще се обединят.

Президентът на новосъздадения към ГБИТК Постоянен арбитражен съд проф. д-р Мариан Пашке представи съда, учреден на 20 май 2016 г. с решение на управителния съвет на камарата. Чрез изграждането на българо-германския арбитражен съд ГБИТК цели да предостави на компаниите бързо и качествено производството, по одобрен от страните времеви график. Сред предимствата на съда са икономичност, свободният избор на арбитри и фактът, че решенията са международно признати. Визирайки България, проф. д-р Пашке подчерта, че за една страна е добър знак, когато в нея има много арбитражни съдилища и конкуренция между тях. „Бихме искали да създадем арбитражен съд, който да отговаря на международните стандарти“, добави Мариан Пашке, който е носител на почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Борисов: Германия ни е приоритетна

Арбитражният съд е алтернатива на държавните съдилища. Въз основа на договорена арбитражна клауза страните могат да достигнат до окончателно решаване на спора в рамките на една инстанция. Уреждането на спорове пред Постоянния арбитражен съд се предоставя не само на фирми членове на ГБИТК, а също така на фирми, които не са нейни членове, но включват в договорите си клауза да сезират и ползват арбитражния съд.

Делегатите на Общото събрание се сбогуваха с досегашния член на управителния съвет Валентина Диканска, която представляваше от 2013 г. БАСФ. Президентът на ГБИТК Тим Курт й благодари за съвместната работа в управителния съвет.

Членове на управителния съвет на ГБИТК са: президентът на ГБИТК Тим Курт (Аурубис България), вицепрезидентите на ГБИТК д-р Мая Найденова (ИнтерГест) и Рамон Харпс (РАП Системс България), главният управител на ГБИТК д-р Митко Василев, Екехард Нойрайтер (АББ България), д-р Хорст Щюер (Б.Браун Медикъл), Милена Драгийска-Денчева (Лидл България), Емилия Царева (Прокредит Банк България), Станислав Петков (Спарки Груп), Георги Атанасов (Фесто Производство), Александър Миланов (БМВ Фертрийбс ГмбХ-клон България), Кай Янц (Вурст Майстер) и кооптираните членове Даниел Хофман (Луфтханза Техник София) и Мартин Ниланд (Бер-Хелла Термоконтрол).

Гости на ГБИТК, което се проведе на 16 юни 2016 г. в София, бяха министър-председателят на Република България Бойко Борисов и заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. Приветствие към делегатите на събранието отправи и Н. Пр. Детлеф Лингеман, посланик на Федерална република Германия в Република България. Над 100 представители на фирми членове на камарата – български, германски и други чуждестранни компании – присъстваха на събранието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 3 Отговор
    Лелеее, колко глупости за толкова кратко време...
  • 2 гейррб

    2 1 Отговор
    "Борисов: Германия ни е приоритетна"
    И на нас! Колкото по-дълго ББ управлява България толкова по приоритетна ни става Германия. ;)
  • 3 Ферди

    1 2 Отговор
    Стига с тези изостанали германци бе! Искам отново да сме руска област и да карам нова лада.
  • 4 гост

    2 1 Отговор
    Само кражбите са Ви приоритетни ама вече я докарахте до там че няма хора не квалифицирани а въобще хора
    а вашите наследници могат само да пият да се друсат
    и да се чекнат във фейсбук