Last news in Fakti

1 Юли, 2016 13:45 1 872 2

Близо 3 млрд. излишък за полугодието

  • бюджет-
  • финанси-
  • излишък
Близо 3 млрд. излишък за полугодието - 1

Близо 3 млрд. е излишъкът за полугодието. Това показват предварителните данни и оценки Министерството на финансите на България.

Министерството на финансите посочва, че приходите през първата половина на годината са по-високи, като най-значителните данъчни постъпления са концентрирани в месеците март и април. За този период влияние върху параметрите по изпълнението на данъчните приходи оказва и подобрената събираемост. Темпът на ръст на приходите изпреварва ръста на икономиката, като значителният ръст при постъпленията от акцизи е индикатор, че мерките за борба с контрабандата и сивата икономика дават резултат, отбелязва министерството.

Министерството очаква салдото по КФП към 30-и юни да бъде положително и в размер на 3,0859 млрд. лева (около 3,5% от прогнозния БВП на страната). За сравнение, през същите шест месеца на предходната година беше отчетен излишък по КФП в размер на едва 889,5 млн. лева (1,0% от БВП), което означава, че съпоставено със същия период на предходната година бюджетната позиция се подобрява с 2,5 на сто.

В същото време финансовото министерство отбеляза, че усвояването на инвестиционните разходи за първата половина на годината традиционно е ниско поради технологични и процедурни фактори, което води до изместването на значителни по размер разходи във втората половина на годината и по-специално в последното тримесечие. Изпълнението на разходите по сметките за средства от ЕС също е ниско, поради обстоятелството, че проектите по Оперативните програми и фондовете на ЕС за новия програмен период 2014-2020 година са все още в начална фаза. Поради значителните постъпления от ЕК за периода и относително ниските разходи, текущото превишение на приходите над разходите по сметките за средства от ЕС към полугодието на годината възлиза на 1,6 на сто от прогнозния БВП и има най-голямо влияние върху текущото бюджетно салдо по КФП от всички бюджети.

Според Министерството на финансите прогнозираното ниво на бюджетния излишък към полугодието би следвало да се приема като индикация, че предвиденият бюджетен баланс по държавния бюджет за годината ще бъде спазен. Министър Владислав Горанов прогнозира, че фискалният дефицит през настоящата година ще бъде под заложените в бюджета 2% от БВП с оглед на по-високите от очакваното данъчни приходи през първото полугодие, като подобен резултат е гаранция за стабилизация на публичните финанси. Според него през първите шест месеца на годината се очаква излишък в размер на 3,5% от прогнозния БВП.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Minuva42

    0 0 Отговор
    Аз не съм финансист, но ми е интересно как така повишаването на събираемостта на данъците е индикация за стабилността на икономиката и публичните финанси. Този тренд в събираемоста не може да продължи много дълго за да запълва дефицита и да е индикатор за стабилност.
  • 2 чичо Пенчо

    0 0 Отговор
    Е, като има 3 милиарда в повече, КАК НЕ СЕ НАМЕРИХА 50 МИЛИОНА ЗА ДА СЕ ВДИГНАТ ЗАПЛАТИТЕ НА УЧИТЕЛИТЕ ???? Или по НАРЕЖДАНЕ НА БОКО-ТИКВАТА може да се публикуват всякакви глупости!!! Или в чест на ТЕЗИ 3 МИЛИАРДА В ПОВЕЧЕ - що ли да не си вземем допълнителен заем от ОЩЕ 10-на милиарда например ???