Last news in Fakti

10 Октомври, 2011 12:04 2 012 0

Износът на България за ЕС се увеличава

  • износ-
  • българия

Изнасяме повече за Малта, Португалия и Дания. Спад е регистриран при стоките за Словения и Словакия

Износът на България за ЕС се увеличава - 1
Архив

През периода януари - юли 2011 г. износът на България за ЕС се е увеличил с 38.2% спрямо същия период на предходната година и възлиза на 13.8 млрд. лева, съобщиха от пресцентъра на Националния статистически институт (НСИ).

Основните търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Белгия, които формират 67.6% от износа за страните - членки на ЕС. Най-значително нарастване се наблюдава в износа за Малта, Португалия и Дания. Спад е регистриран при стоките, изнесени за Словения и Словакия.

През юли 2011 г. износът за ЕС нараства с 15.5% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 2.2 млрд. лева.

Вносът на България от ЕС за периода януари - юли 2011 г. се е увеличил с 20.2% спрямо същия период на предходната година и възлиза на 14.3 млрд. лв. по цени CIF.

Най-голям ръст е отчетен при вноса от Малта и Латвия. Намаление се наблюдава при вноса от Португалия, Финландия и Дания.

През юли 2011 г. вносът на България от страните - членки на ЕС, се увеличава с 18.4% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 2.1 млрд. лв. по цени CIF.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - юли 2011 г. е отрицателно и възлиза на 460.4 млн. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото е положително и достига 182.2 млн. лева.

Износът на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, показва, че през първите седем месеца на 2011 г. в сравнение със същия период на предходната година са изнесени повече стоки във всички сектори.

Най-голям ръст е отбелязан в секторите "Химични вещества и продукти", "Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)", и "Артикули, класифицирани главно според вида на материала" .

През периода януари - август 2011 г. износът на България за трети страни се е увеличил с 32.8% спрямо съответния период на предходната година и надвишава 9.8 млрд. лева, съобщиха от пресцентъра на Националния статистически институт (НСИ).

Основните търговски партньори на България са Турция, Сърбия, Русия, Република Македония, Китай, Украйна и САЩ, които формират 53.7% от износа за трети страни. Значително нараства износът за ЮАР, Канада и Украйна. Най-голям спад е отчетен при износа за Сирия, Сингапур, Перу и Виетнам.

През август 2011 г. износът за трети страни нараства с 14.2% спрямо същия месец на предходната година и възлиза на 1.2 млрд. лева.

Вносът на България от трети страни за първите осем месеца на 2011 г. се е увеличил с 22.4% спрямо съответния период на предходната година и възлиза на 12.0 млрд. лева (по цени CIF).

Най-голям ръст бележи вносът от Казахстан, Обединените арабски емирства, Сингапур и Република Корея. Най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Перу, Виетнам и Иран.

През август 2011 г. вносът на България от трети страни се увеличава със 17.6% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 1.4 млрд. лева.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с трети страни за периода януари - август 2011 г. е отрицателно и достига 2 167.3 млн. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и възлиза на 1 541.2 млн. лева.

През август 2011 г. външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) с трети страни е отрицателно и достига 261.5 млн. лева.

Износът на България за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през първите осем месеца на 2011 г. в сравнение със същия период на предходната година се е увеличил в преобладаващата част от секторите.

Най-голям ръст е отбелязан в секторите "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" , "Минерални горива, масла и подобни продукти" и "Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)" . Спад се наблюдава при износа от сектор "Разнообразни готови продукти, н.д." .

При вноса от трети страни най-голям ръст е отчетен в сектор "Химични вещества и продукти". Спад се наблюдава при вноса от секторите "Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)" и "Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн".

През периода януари - август 2011 г. са изнесени стоки общо за 25.7 млрд. лв. и спрямо съответния период на предходната година износът се е увеличил с 34.0%.

През август 2011 г. общият износ възлиза на 3.3 млрд. лв. и нараства с 15.1% спрямо същия месец на предходната година.

През периода януари - август 2011 г. в страната са внесени стоки общо за 28.2 млрд. лв. (по цени CIF), или с 20.3% повече спрямо същия период на предходната година.

През август 2011 г. общият внос се увеличава с 13.0% спрямо същия месец на предходната година и достига 3.4 млрд. лева.

Общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) е отрицателно през периода януари - август 2011 г. и възлиза на 2 497.8 млн. лв., което е с 1 757.7 млн. лв. по-малко от салдото за първите осем месеца на 2010 година.

По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и възлиза на 1 133.0 млн. лева.

През август 2011 г. общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) е отрицателно и възлиза на 131.6 млн. лева. По цени FOB/FOB салдото е положително и достига 37.4 млн. лева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА