Last news in Fakti

18 Юли, 2016 17:47 946 0

Дарените храни май ще са без ДДС

  • храни-
  • ддс-
  • дарение

От Хранителната банка очакват отпадането на налога да стимулира ръста на дарените храни

Дарените храни май ще са без ДДС - 1

Работна група обсъжда варианти за отпадане на ДДС върху дарените храни, съобщи министърът на финансите Владислав Горанов. Данъкът може да отпадне още от догодина, ако бъдат създадени достатъчно механизми за контрол, за да не се ощети бюджетът, припомня БНР.

Проблемът в случая е, че има, според мен, един сгрешен стимул. Когато се бракува се дава възможност да се извърши корекция на ползвания данъчен кредит, а когато се извършва дарение се дължи ДДС. Ако се въведат лимити, такива се обсъждат в момента, и се създаде коректен механизъм, така че дарението да не е скрита търговска сделка с храни, би могло да се мисли и това ще е анализът, който ще се извърши в следващите няколко седмици, обясни Владислав Горанов.

До края на юли предложенията за законодателни промени ще бъдат представени на експертите от финансовото министерство, така че бюджетната програма за следващата година да бъде съобразена с тях, уточни омбудсманът Мая Манолова.

Необходимо е, разбира се, да има сериозни механизми за контрол, за което разчитаме и на финансовото министерство да помогне в изработването на най-добрите законови текстове. Поехме ангажимент заедно с Министерството на земеделието и с производителите на рани да поработим по текстовете, да ги представим на финансовото министерство, за да могат и техните експерти да ги включат в бюджетната процедура, каза Мая Манолова.

От Хранителната банка очакват отпадането на налога да стимулира ръста на дарените храни, както от производители, така и от търговци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА