Last news in Fakti

22 Август, 2016 19:38 1 932 2

Понижиха кредитния рейтинг на Турция

  • рейтинг-
  • турция-
  • fitch
Понижиха кредитния рейтинг на Турция - 1
Снимка: АР/БТА

Международната кредитна агенция Fitch потвърди понижаването на кредитния рейтинг на Турция до ниво „ВВВ-” – от „стабилен” на „негативен”.

„Неуспешният опит за преврат през юли потвърждава растящия риск от политическа нестабилност. Властите отвръщат на опита за метеж с чистки, като обвиняват за него близо 70 000 вече бивши държавни служители. Политическата ситуация неминуемо ще даде отражение върху турската икономика, като ще я направи по-рискова”, пише в съобщение Fitch.

Опитът за преврат доведе до понижаване нивото на безопасност в страната, което намали печалбата в сектор „Туризмът” с 41% през първото полугодие на тази година в сравнение със същия период на миналата.

Fitch може да понижи кредитния рейтинг на Турция в случай на запазване или задълбочаване на политическата нестабилност, а също така ако „геополитическите сътресения” се отразят негативно на икономическите показатели.

Връщането на рейтинга на ниво „стабилен” е възможно при стабилизиране на политическата ситуация в страната и възстановяването на обществената сигурност. За повишаването на рейтинга може да благоприятства структурната реформа, която да спомогне за преодоляване на дефицита на турската икономика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мартин

    1 0 Отговор
    Понижаването на кредитния рейтинг на дадена държава или банка е нормален процес, който зависи от редица фактори и хипотетични възможности! Да не говорим, че и самите кредитни агенции не са цвете за мирисане!

    Коментиран от #2

  • 2 onq s konq

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мартин":

    Абсолютно си е такано е много неприятно,защото тоя негативен рейтинг ти разгонва и малко останалите ти чужди ивеститори.Всъщност с понижаването на рейтинга те обявяват публично за "ненадежден",а че за теб това е нормално състояние си е твой проблем.