12 Септември, 2016 13:39 1 488 0

Запасите от суров петрол в САЩ във фокуса на вниманието през седмицата

  • петрол-
  • нефт-
  • сащ-
  • запаси
Запасите от суров петрол в САЩ във фокуса на вниманието през седмицата - 1
Снимка: АП/БТА

През настоящата седмица (12-16 септември) се очаква да бъдат публикувани множество икономически данни за САЩ и еврозоната, които по всяка вероятност ще повлияят в една или друга степен на движението на борсовите индекси, смятат анализатори от „Капман Холдинг“.

Данните за запасите от суров петрол (считано към 9 септември) в САЩ ще бъдат оповестени на 14 септември, като прогнозите са те да нямат изменение спрямо предходните стойности, т.е. да не бъде компенсиран спадът от 14,5 милиона барел (считано към 2 септември). Показателят оказва влияние върху цените на американския суров петрол, сорт „Брент“.

Броят на първоначалните молби за помощи за безработни в САЩ, който ще излезе в четвъртък, се прогнозира да нарасне от 259 000 до 261 000 за седмица. Същият ден американската статистика ще публикува данни и за още две важни показателя.

Индексът на цените в промишлеността (PPI) за август се очаква да нарасне с 0,2% на годишна база и 0,1% на месечна база, спрямо намаление съответно с 0,2% и 0,4% за юли. Предварителната прогноза за продажбите на дребно за август е показателят да остане стабилен на месечна база, но да регистрира покачване с 2,5% на годишна база (от 2,3% през юли).

В петък (16 септември) вниманието ще е насочено към темпа на

растеж на инфлацията (CPI) в САЩ за септември. Според прогнозата, тя ще бъде 0,9% на годишна база (при 0,8% през юли), и 0,1% на месечна база.

Всички посочени икономически показатели, в зависимост от изменението си, са с потенциал да окажат влияние на стойностите на курса на долара и на основните индекси на борсите в САЩ.

Предстоящото оповестяване през седмицата на основни икономически данни за еврозонота също се очаква с подчертан интерес от инвеститорите. Прогнозата за промишленото производство през юли (данните ще бъдат публикувана в сряда) сочи повишение с 0,6% на годишна база и спад от 0,9% на месечна база. Инфлацията към август по предварителни данни ще бъде 0,2% на годишна база и 0,1% - на месечна. Тези два показателя и особено инфлацията, се следят от инвеститорите не само заради прякото им значение, но и поради евентуалното им влияние върху курса на еврото и основните борсови индекси в еврозоната, посочват от „Капман Холдинг“.

Същото може да се каже и за инфлацията в Германия за август (очаква се да остане без промяна), както и за германския индекс ZEW, данните за които ще бъдат публикувани утре. Индексът на икономическите очаквания (ZEW) за септември – основаващ се на допитване до около 350 институционални инвеститори и анализатори – се очаква да „скочи“ до 2,5, от 0,5 за юли (когато имаше драстичен спад).

Предупреждение за рискове: Търговията с финансови инструменти може да доведе както до печалби, така и до загуби. Материалът е с информативен характер и нито една част от него не представлява инвестиционна консултация, инвестиционно изследване, препоръка или съвет за инвестиционно решение или следване на инвестиционна стратегия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА