3 Октомври, 2016 12:10 40 630 23

Колко злато има България?

  • злато-
  • българия

Отново напомняме за богатствата, с които разполага нашата земя

Колко злато има България? - 1

България е една богата на материални и нематериални ресурси страна. Имаме не само много изворна вода, рудни запаси, газови находища, хубаво вино, розово масло, слънчоглед и пшеница, страхотен морски и планински туризъм, банки-отличници и вековни традиции в занаятчийството и търговията, но и реки пълни с разсипно самородно злато. Това коментира за Факти.бг Румен Стамов, директор „Частно банкиране” към ПИБ.

По данни на World Gold Council към 07.09.2016 г., златните резерви на България са 40.3 тона. От Топ 100, ние сме на 49 място („златната” среда). Най-много резерви от ценния метал имат САЩ, следвани от Германия и Международния валутен фонд. Златните находища на наша територия обаче биха могли значително да увеличат резервите ни, но за целта е необходимо тези находища приоритетно да се обработват от наши предприятия, а златото да се изкупува директно от държавата. Отделно този привлекателен метал с яркожълт цвят традиционно е един от най-добрите начини за защита от инфлация.

Топ

100

Държава

Тонове

Дял на златото, от общите валутни резерви

1

САЩ

8 133.5

76.2%

2

Германия

3 378.2

70.1%

3

МВФ

2 814.0

Неизчислим

4

Италия

2 451.8

69.7%

5

Франция

2 435.8

67.2%

6

Китай

1 828.6

2.4%

7

Русия

1 506.0

16.5%

8

Швейцария

1 040.0

6.6%

9

Япония

765.2

2.6%

10

Холандия

612.5

64.4%

20

Австрия

280.0

45.5%

30

Мексико

121.1

2.9%

40

Индонезия

78.1

3.0%

48

Беларус

40.5

40.2%

49

България

40.3

6.8%

50

Западноафрикански паричен съюз

36.5

12.4%

60

Афганистан

21.9

12.6%

70

Чешка република

9.8

0.6%

80

Ирландия

6.0

7.2%

90

Гвинея

2.4

23.6%

100

Ел Салвадор

1.4

1.6%

Source: World Gold Council (www.gold.org)

Данните са към 07.09.2016г.

 

Историята на златодобива по българските земи е на повече от 6 500 години. Още в най-дълбока древност, в периода на разцвет на цивилизацията, точно на наша земя е добито и обработено първото злато в света (4 500 – 4 000 г.пр.н.е.).

Любители твърдят, че при усилено търсене и днес то може да бъде открито в 90% от реките ни. Със сигурност може да се твърди, че именно то е довело номадски групи в източните Родопи още в меднокаменната /ІV-ІІІ в.пр. н.е./ и къснобронзова /ХV-ХІІІ в.пр. н.е./ епохи. На десния бряг на р. Арда, непосредствено преди да навлезе в Гърция и днес са натрупани огромни грамади от чакъл с пясък, от добива на злато от речните тераси. Те са там още от меднокаменната епоха и са наистина огромни. Намират се в местностите Малкия и Големия чакъл край ивайловградското село Хухла.

За да Ви стане ясно колко е натрупаната земна маса, ще ви кажа, че строители са я използвали при строенето на язовир „Ивайловград” и въпреки това не са успели да ги изчерпат.

Важно сведение за мащабите на добива на злато са оставили историците Помпей Трог и Диодор (І в. пр. н.е.). Според тях мините при старото тракийско селище Крениди носели на Филип ІІ Македонски, годишен добив от 2.7 тона годишно, а заедно с други златни мини по наши земи, които той завладял, годишният добив на злато бил 6 тона. Изображение пък на една монета от ІІІ в., сечена във Филипопол (Пловдив), показва как под речния бог, олицетворяващ р. Хеброс (Марица), едно момче промива злато с дървено корито.

Максимумът на златодобивната дейност в Северозападна България е свързан с римското владичество. Смята се, че р.Огоста е кръстена на император Август (І в.), по чието време е започнал интензивният златодобив от нейните златоносни пясъци. По-късно Чипровската златарска школа става световно известна, когато през XV-XVI век добиваното в района злато и сребро започва да се търгува на Венецианската борса и то като специален артикул. Златото се е добивало от над 12 самостоятелни рудника, чиито ями личат и днес в планините около гр. Чипровци, а в града са били най-големите златарски ателиета в региона.

Речно злато, 22 карата, от региона на гр. Чипровци, открито през Август 2016 г.

Една от най-големите златни мини в Европа през ХІІ-ХІV в., се намирала край Перперек (Перперикон) в Източни Родопи. Името на града идва от византийска златна монета (перпер). В България по-значителни златни рудници има в районите на Пловдив, Кюстендил, Велинград, Диканя, Етрополе, Хасково, Ивайловград, Чирпан, Трън, Крумовград, Чипровци, с. Бързия, Челопеч, Зидарово и около Берковица. Общото количество на получено злато от български находища през ХХ в., възлиза на около 100 тона.

Преди година България заема първо място по добив на златоносна руда в Европа, следвана от Румъния с почти двойно по-малък резултат. Но в Румъния предстои да се открие най-голямата европейска златна мина, а Гърция се надява нови две мини да й дадат първото място след 2016 г. Разбира се, сравнено с останалия свят, дори България е миниатюрен производител на златоносни руди – добиваме над 100 пъти по-малко от Китай.

Следи от добив на речно, самородно злато има по всички краища на България.

Знаете ли как нашите предци са добивали ценна руда (не само злато)? С огън и вода. Влизали са в някоя пещера, запалвали са голям огън, който подгрявал скалата, а след това тя се е заливала със студена вода от близката река. Поради рязката температурна разлика, скалата се напуквала и с рударски кирки, те с лекота откъртвали парчета.

Не само историята, но и артефактите говорят за това, че меката на златодобива в древността са били Източните Родопи.

Златоносните шлаки в речните долини, не се откриват лесно. Обикновенно те са там където са открити древни отработки за разсипно злато или има магмени скали.

За да намерите речно злато има няколко задължителни предпоставки – да има лек наклон на речното дъно, под пясъка да преобладава скална маса, а мястото на ситнене да бъде на завой на река, където има ширина на коритото. Когато дребното злато е над 10млг/м3, извличането се смята за икономически изгодно.

Частно банкиране на Fibank в колоборация с дирекция „Злато и нумизматика”  Ви  предоставяме възможност да притежавате късче от благородния метал – един слънчев лъч, вграден в златнa монета или кюлче – едно докосване до слънцето. Елате, разгледайте възможностите и си направете подарък.

 

*Предоставената информация има изцяло информационен характер и не следва да се разглежда като препоръка за покупка или продажба, или склоняване към вземане на инвестиционно решение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диди

    10 0 Отговор
    Най старото злато на света,,нашето,, се съхранява във архелогическия музей във Варна.
  • 2 бббббб

    19 10 Отговор
    С нашето злато храним САЩ и политиците ни.А, хората мизерстват.

    Коментиран от #4

  • 3 Божидар

    17 0 Отговор
    Лелее.....Аз не съм знаел до сега колко златни резерви имаме. Браво за статията. И аз мисля, че можем да ги увеличим драстично - И ТРЯБВА! ;)
  • 4 незнайко

    9 4 Отговор

    До коментар #2 от "бббббб":

    Съвсем вярно.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Оди копай и виж колко е богата страната

    5 2 Отговор
    Статията е повече хвалебствена, отколкото реално описваща златните ни залежи. Треската за злато у нас е отдавна, поради което реките са като преровени от златотърсачи. Количествата са толкова малко, че става само за "начесване на крастата" и хоби, но не и за истинско занимание.

    Смесват се ред проблеми - концесиите на златните находища и ниските такси за извличаните метали (не само злато), от които страната ни е ощетявана с хобито да обикаляш и промиваш кубични метри пясък по реките, за да извлечеш няколко прашинки злато и темата за добиваното злато на територията на други държави. Самите златотърсачи са страшно много, но описват колко добре са си прекарали край някое село, колко бири и чевермета са изяли, а резултатите от работата им са съмнителни.

    Има други по-ценни находки - рубини, аметисти и други полускъпоценни камъни, но е трудно да се отгатне къде са, а и повечето са така малки, че събирането им представлява отново само проява на забавление, защото нямат реална стойност.

    Коментиран от #9

  • 9 пепи

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "Оди копай и виж колко е богата страната":

    Всъщност е точно така! - От мои познати знам, че ако ходиш веднъж седмично да промиваш злато в реките, спокойно си вадиш около 7-8 грама, а това са около 2 000 лв./месечно. Стига да знаеш къде да отидеш де....както много добре е описано, местата, реките и местностите са ясни, само търпение да има човек и .....Да - това може да е едно много доходно хоби! ;)

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Оди копай и виж колко е богата страната

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "пепи":

    То това е и основното условие - да знаеш къде! Обаче всичко е така преровено, че доста ме съмняват резултатите. Донякъде ефектът е и ЕЖК, а защо жената го казва е отделен въпрос. Има и един такъв елемент, че познатите обясняват колко се печели и от хазарт, например еврофутбол, а то действително се печели, но и се губи! Пък замисли се, че ако някой вади действително по 7-8 грама на ден злато той друго няма да работи, а по половин седмица ще търси злато!

    Съмнява ме много тази работа! Влизал съм в сайтовете на търсачите на злато и основната им мисъл е точно, че от тази работа не се забогатява, а е вид удоволствие, тръпка някаква. Нещо определено се изкарва, но дали си струва...
  • 11 Оди копай и виж колко е богата страната

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "пепи":

    Пък и обърни внимание, че в курсив се дават препоръки от Фибанк за покупка на късче злато, но читателите да не го приемали като съвет от инвестиционен характер.

    Коментиран от #12

  • 12 ktamen

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Оди копай и виж колко е богата страната":

    Злато има много, ама е мешано с твърде много камъни. Лесно е да поровиш в калта, колкото да му видиш цвета, но шанса да си покриеш дори цигарите е твърде малък.
    Наистина могат да се изкарат 7 - 8 грама седмично, но си трябва, опит, тежка артилерия и изключително тежък физически труд.

    Коментиран от #18

  • 13 Бай хой

    5 1 Отговор
    А някой може ли да каже какъв бе златният резерв на България към септември 1989 година. Какво и колко остана от него след като зелю зелев го изнесе уж към Швейцария, уж да го претопят с швейцарски штемпел?
  • 14 Частно банкиране

    4 1 Отговор
    Не коментирате "Дънди Прешъс" и концесията срещу 1% (или новата концесия, която е 0.7%) от добитото злато. Материали има много в нет-а!

    Коментиран от #15

  • 15 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Частно банкиране":

    То това си е друга тема. Те говорят за наличностите, за възможностите, които има в България - останалото зависи от правителството, нали знаеш?!! Не от една или друга банка. Концесиите са дават от държавата.
  • 16 Веско

    3 0 Отговор
    В тази статия има много теми за размисъл. Хмм...Браво!
  • 17 ГОСТ

    2 0 Отговор
    Ама каква разлика има между първия и 49-тия а? Но, нека все пак да не забравяме каква малка територия имаме ние и каква САЩ или Китай, примерно.
  • 18 Оди копай и виж колко е богата страната

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "ktamen":

    :-). Точно това е цялата работа! Съседите на Пепи разправяли, че вадят злато 7-8 грама за един ден, не за седмица! От тази позиция ти няма ли да се хвърлиш там, където промиваш злато и правиш 2,000 лв. за месец с 4-5 дни дни работа? А те продължават да си се занимават с други неща, вместо да работят например двойно на сегашните 4-5 дни и да правят двойно повече пари, без да имат шефове над главата и без да плащат данъци за това, и т.н. Не звучи логично, нали?

    А "многото" злато е всъщност песъчинки, които трябва да се промият и кубични метри пясък, от който да се отделят. Стотици часове работа за съмнителен резултат, защото не се знае на съответната река колко дебел е златоносният пласт. С много по-малко усилия би могъл да се хванеш на работа другаде и да вадиш дори повече пари, без да ходиш по чукарите и камънаците.

    В общи линии съм съгласен с теб за 7-8 грама вероятност за седмица и къртовската работа, както и нуждата от техника. Но между седмица и ден разликата е огромна!
  • 19 Емилия

    2 1 Отговор
    Всички сте прави. Но нали за това се пишат подобни статии - за да се сети някой наш инвеститор, че може печалбата от тази дейност да отива в неговия (българския) джоб, а не в нечии чужд (както е в Челопеч примерно). Но....определено има още много злато по нашитата земя - само някой трябва се потруди да го извади, да го пресее и т.н. И не е задължително всичко да става ръчно - има страхотни автоматизирани драги, по които само си слагаш материала от дъното на реката. Но и това ни се струва трудно. :(
  • 20 Вуйчо

    2 0 Отговор
    Ейй.....страхотен анализ ... БРАВО!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Бокова

    0 0 Отговор
    СТРАХОТЕН МАТЕРИАЛ! ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА АВТОРА И ПИБ - Г-Н СТАМОВ.
  • 23 Знаещ

    1 0 Отговор
    Злато газим - бедни ходим
    И как няма - не си вадим златото сами а го даваме на концесии с унизителни 1-2 %, които и в Африка ги няма.
    Нищо ново -- преди беше колониализъм - на местните разправяха че ги цивилизоват
    Сега е новоколониализъм. На местните разправят че ги демократизират
    Целта е една - да се омаят умовете на местните и да се открадне от земите им де що има за крадене

    Полезните изкопаеми трябва да са обществено-държавна собственост и печалбата да е за обществото и държавата му.
    Така е редно да бъде и с електроенергията, водите,, парите. Без да владее възловите си стопански отрасли никоя държава не е прокопсала няма и да прокопса. Пример Западните страни, които линеят бавно но сигурно след като сглупиха да разпродадат всичко на частници. И те клъвнаха по измамата масова приватизация, чрез която обществата бяха лишени от обществената собственостъ