Last news in Fakti

26 Октомври, 2011 12:21 1 097 2

БСК е против вдигането на минималната заплата

  • мрз-
  • заплата-
  • пенсия
БСК е против вдигането на минималната заплата - 1
БГНЕС

Българската стопанска камара е твърдо против увеличаването на минималната работна заплата на 290 лв.

Всяка административна намеса на пазара на труда води до деформации. Това каза председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев, в коментар на предложението за увеличение на минималната работна заплата. Според него ако има средства в бюджета, по-добре е те бъдат насочени към актуализация на пенсиите, към уязвимата част от обществото.

Божидар Данев изтъкна, че работната заплата се вдига, когато пазарът може да си го позволи. Той допълни, че бюджетът, който се предлага, е консервативен и това е правилно, защото никой не може да прогнозира как ще се развие дълговата криза в Европа. В проектобюджета за 2012 година се залага дефицит от 1,35 на сто, което в парично изражение е малко под 1 100 млн. лв., инфлация малко под 2 на сто и ръст в икономиката 2,9 на сто.

„Ако се внесе такова предложение, нека да има политическа отговорност. Например, да се каже, с колко ще се увеличи разкриването на нови работни места, с колко ще се увеличат постъпленията в бюджета на Националния осигурителен институт. Ако след шест месеца тези прогнози се изпълняват, това може да се приеме, че тази мярка е коректна. Ние сме убедени, че административното увеличаване на минималната работна заплата ще доведе до закриването на работни места, което е основният момент на българската икономика, и увеличение на дефицита в бюджета на НОИ, каза Данев. Подобно мислене в социалистическите коловози в никакъв случай не подобрява икономическия климат и бизнес средата”, смята още той.

Вчера подобно мнение изрази и Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България(АИКБ).

В понеделник социалният министър Тотю Младенов е предложил на министрите МРЗ да бъде увеличена на 290 лева от 1 април следващата година. По думите му, Дянков е приел предложението с разбиране. Между 23 и 25 млн. лв. повече ще струва на държавата това предложение. За увеличението на МРЗ настояват и синдикатите.

От 1 септември минималната заплата е 270 лева. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 atanas

    0 0 Отговор
    подкрепям заплатата да не се вдига понеже и осигуровките се увеличават а знели се при този всекидневен стрес дали ще сме живи да си ги получаваме и другото е че работа е малко или много но слабо платена и при тожа този който остане на по висока заплата няма да смогва да я свършва и крайният продукт ще бъде дефектен както се получава при китайските и корейски стоки, абсолютни боклуци.
  • 2 Явор Иванов

    0 0 Отговор
    В България масово се работи за около 300-400 лв. заплата : това са 200 евро!!!