16 Ноември, 2016 12:35 1 749 0

България и Румъния заедно срещу ДДС измами

  • нап-
  • българия-
  • румъния-
  • ддс-
  • измама

Общите действия, за които се договориха двете администрации, бяха описани в протокол

България и Румъния заедно срещу ДДС измами - 1

Представители на българските и румънските данъчни администрации се срещнаха във Велико Търново и се договориха за съвместни проверки на рискови стоки по границата между двете държави. Целта е да се засили сътрудничеството в областта на ДДС измамите и превоза на рискови стоки.

Инспекторите от двете държави са постигнали съгласие да се проучат възможностите за пилотни съвместни проверки на граничните пунктове в Силистра и на Дунав мост 2 Видин-Калафат. Дискусиите са част от проект „Повишаване на административния капацитет на НАП в областта на контрола на вътреобщностната търговия чрез подобряване на взаимодействието между администрациите на държавите членки на ЕС в борбата с данъчните измами”, по Споразумение № OLAF/2016/D1/022 по програма „Hercule III“ на Европейската служба за борба с измамите (OLAF),

В срещата, проведена в старопрестолната ни столица, участие взеха директорът на дирекция „Централно звено за връзка“ в НАП г-жа Антоанета Съева, директорът на дирекция „Фискален контрол“ г-н Ивайло Тодоров, още експерти от българската агенция, ангажирани с обмена на информация по ДДС между страните членки на ЕС. От румънска страна участниците бяха директорът на дирекцията за фискални разследвания г-н Лучиан Морару, директорът на румънското „Централно звено за връзка г-жа Николета Пирлитеску, както и представители от генералната и регионалните дирекции за борба с измамите на Националната агенция за данъчна администрация (НАДА) на Румъния. Общите действия, за които се договориха двете администрации, бяха описани в протокол, който допълни двустранното споразумение за сътрудничеството в областта на ДДС, подписано между НАП и НАДА през 2010 г.

По време на срещата във Велико Търново двете администрации обсъдиха още възможности за подобрен обмен на информация, както и начините за по-ефективно използване на двустранното споразумение от 2010 г. От румънска страна бе споделено, че след засилване на фискалния контрол от българските власти, е намалял значително трафикът на стоки, оформени под митнически режим 4200 от Турция, предназначени за северната ни съседка.

За деветте месеца на 2016 г. звеното за фискален контрол в НАП е проследило движението на над 2 млрд. килограма рискови стоки, сред които плодове и зеленчуци, месо, захар, брашно, мляко и млечни продукти и др. Най-голям дял сред следените стоки имат плодовете и зеленчуците. Като пряк ефект от дейността на фискалния контрол за последните две години, НАП отчита 1,5 млрд. лв. ръст на данъчна основа при вътреобщностни придобивания, декларирана от фирми, осъществяващи внос на стоки с висок фискален риск.

Звеното за фискален контрол в НАП беше създадено през 2014 г. със задача да контролира данъчните рискове при внос и търговия със стоки като плодове и зеленчуци, захар, брашно, месо и месни продукти, олио. Движението им на територията на страната се следи от екипи на приходната агенция на всички граници, както и от мобилни групи във вътрешността на страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА