8 Декември, 2016 18:36 1 316 0

Подкрепихме директива за ДДС измами

  • ддс-
  • ес-
  • измами-
  • директива
Подкрепихме директива за ДДС измами - 1

България категорично подкрепи Директивата за преследване по наказателноправен ред на измамите, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз, по която бе постигнато съгласие с квалифицирано мнозинство на заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“ днес в Брюксел.

„Поздравявам словашкото председателство за постигнатия компромис. Подкрепям включването на тежките форми на ДДС измами от трансграничен характер“, заяви в изказването си министърът на правосъдието на България Екатерина Захариева. Директивата определя престъпленията, които ще преследва бъдещата Служба на европейския прокурор и сред тях ще попаднат случаите с нанесени щети от ДДС измами над 10 млн. евро, настъпили на територията на повече от една държава-членка на Съюза.

За разлика от Директивата, министрите на правосъдието не можаха да постигнат съгласие по проекта на регламента за създаване на Службата на европейския прокурор. За да бъдат изчистени всички допълнителни въпроси, досието ще бъде обсъдено на извънреден Съвет през февруари.

„Още от началото на преговорите за Европейския прокурор, България е подкрепяла и е настоявала за силна, независима и ефективна европейска прокуратура. Поздравявам ви за огромния труд и постигнатия баланс. Важно е максимален брой държави да се включат в подкрепа на европейската прокуратура и това не трябва да бъде за сметка на нейната независимост и ефективност. Не смятаме, че трябва да се правят повече компромиси – призова колегите си Екатерина Захариева. – Колеги, ние сме юристи, но и след 3 г. ще виждаме текстове, които трябва да се подобрят. Нека през февруари постигнем съгласие по досието.“

Преди Съвета министър Захариева се срещна с комисаря по правосъдие Вера Йоурова, с която обсъдиха Кодекса за поведение в интернет, който трябва да се бори с речта на омразата. Комисията продължава разговорите със социалните мрежи като фейсбук и туитър и има уверенията, че коментарите на потребителите, които представляват реч на омразата, ще бъдат премахвани. И Захариева, и Йоурова, се обединиха, че и политиците имат вина за увеличаването на речта на омразата, тъй като все по-често я използват в изказванията си.

Министър Захариева проведе срещи и със заместник-председателите на Европейската комисия Франс Тимерманс и Валдис Домбровскис, с генералния секретар на ЕК Александър Италианер и с генералния директор по въпросите на правосъдието и вътрешните работи в Генералния секретариат на Съвета на ЕС Катрин Роже. Сред обсъжданите теми бяха предстоящото българско Председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г., приключването на анализа на структурния и функционален модел на Прокуратурата на Република България и предстоящия доклад по Механизма за сътрудничество и оценка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА