Last news in Fakti

10 Декември, 2016 23:00 1 795 0

Как да се финансират малките фирми

  • фирми-
  • компании-
  • финансиране

MTF SOFIA предоставя възможност за стартиращи фирми да си осигурят капитал 

Как да се финансират малките фирми - 1

Малките и средни фирми, които би трябвало да са „гръбнака“ на икономиката на страната ни, в голямата си част изпитват затруднения при осигуряване на средства за разширяване и/или модернизиране на бизнеса си. Този проблем съществува от доста време и през последните години дори се задълбочи, независимо че депозитите в банковата система достигат рекордни стойности и кредитните институции имат заемен ресурс в излишък.

Това се посочва в анализ на инвестиционен посредник „Капман“ АД.

Банковото кредитиране за бизнеса обаче буксува. А малките предприятия, да не говорим за стартиращи фирми (Start-Up), се смятат буквално за (големи) късметлии, ако успеят да изпълнят многобройните и утежнени изисквания за отпускане на заем от банка.

При тази ситуация, нова и перспективна алтернатива за финансиране на малки и стартиращи фирми (Start-Up) e набирането на средства чрез предлагане на част от своя капитал на други акционери. Същото би могло да бъде изпълнено чрез многостранната система за търговия, организирана от инвестиционен посредник „Капман“ АД – MTF SOFIA, която функционира от пролетта на 2016 г.

Търговията с допуснатите на MTF SOFIA емисии финансови инструменти може да се извършва на три вида пазари, коментират от „Капман“ АД – създател и организатор на MTF SOFIA. Именно на „Пазар I“ - освен търговия с акции на публични компании и на дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ), могат да се осъществяват и сделки с такива в процес на IPO (първично публично предлагане), както и с акции на стартиращи фирми (Start-Up). Търговията се осъществява по регламентиран, напълно прозрачен и коректен начин за всички участници - емитенти, банки, инвестиционни посредници и техните брокери.

За целта, стартиращите компании трябва да изготвят само информационен меморандум, а не проспект (каквото е обичайното изискване), което би коствало на дружеството повече време и средства. Част от информацията, която се изисква от Start-Up фирмите е: акционерна структура; синтезирана финансова информация за последните три години (ако са налице такива); прогнозни финансови разчети на компанията, бъдещата политика и практиката на дивиденти; план за бизнес развитие; първоначална референтна цена на една акция и др.

Посоченото може да се онагледи в общи линии със следния пример, обясняват от „Капман“ АД:

Стартиращата фирма „Х“, да кажем от сектора на информационните технологии, създадена преди около година, е регистрирана в Централния депозитар (ЦД) като акционерно дружество (АД). Фирмата „Х“ (която не е публично дружество) изготвя свой Информационен меморандум, спазвайки всички изисквания, и го представя за разглеждане на „Капман“ АД.

MTF SOFIA на практика е пазарът, засега единствен у нас, който има лиценз да предоставя възможността на стартиращи фирми (Start-Up) да намерят инвеститори, които да закупят от тяхното съществуващо дялово участие. Броят на акциите, тяхната продажна стойност и периода на предлагането на аукцион (обикновено от няколко дни до няколко седмици) се определят от фирмата емитент, в нашия случай „Х“ АД.

Инвеститорите в Start-Up – институционални и частни - могат да бъдат ограничен брой, като поканите за (евентуално) закупуване на акции от тяхна страна, се отправят от „Капман“ АД. В случай че общият брой на заявките за закупуване на акции надмине предварително определения, то заявките се „класират“ според вида на аукциона и според приоритетите на пазара - цена и време на въвеждане.

След извършване на описаната (схематично) процедура, перспективни стартиращи фирми, подобно на Start-Up “Х“ АД от нашия пример, биха си осигурили финансиране за (бързо) развитие и разширяване на дейността си.

Предупреждение за рискове: търговията с финансови инструменти може да доведе както до печалби, така и до загуби. Материалът е с информативен характер и нито една част от него не представлява инвестиционна консултация, инвестиционно изследване, препоръка или съвет за инвестиционно решение или следване на инвестиционна стратегия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА