3 Януари, 2017 09:53 1 234 3

Явор Гечев: Оцеляването на земеделските стопани е трудно

  • явор гечев-
  • земеделие-
  • плодове-
  • зеоленчуци
Явор Гечев: Оцеляването на земеделските стопани е трудно - 1

Изминалата 2016 г. беше странна за земеделските производители. Ако говорим за добиви на зърнено-житните храни, тя беше добра, но ако говорим за цени - беше лоша. Това каза Явор Гечев от Националния съюз на земеделските кооперации по Bloomberg TV Bulgaria.

По отношение на производството на плодове и зеленчуци също не може да се каже, че годината беше добра, още повече че бяха загубени доста пазари заради руското ембарго, което повлия по различни начини на българския пазар, каза още Гечев.

При продажба на себестойност оцеляването на земеделските стопани е много трудно и държавата трябва да мисли за стимулиране на кооперирането, посочи той. "Надявам се тази година да е първата година за планиране и стъпки в областта на законодателството и изпълнителната власт", каза още той.

"Определени сектори, като земеделието, от само себе си не могат да се оправят. Държавата трябва да се намеси с регламенти, подпомагащи сектора, защото българското земеделско производство, извън сектора на зърнените храни, е доста тъпкано от европейското производство, което е доста по-дотирано от нашето и влиза в страната на много по-ниски цени. Ако оставим на пазара - пазарът работи за запазване на статуквото и за доминацията на западните държави", посочи той.

До този момент няма реален диалог между държава и бранша, подчерта Явор Гечев. По думите му проблемите на бранша се подценяват, защото бизнесът се определя на пръв поглед като лесен, но "това далеч не е така, когато говорим за макроикономика и за държавни интереси".

"Проблемите са изключително сложни и много прагматични и ако не проумеем, че с малък ресурс трябва да сме доста по-умни от западните си партньори, няма как да постигнем успех", заключи той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Инспектор от НАП

    2 4 Отговор
    Земеделските производители са НАЙ-БОГАТИТЕ хора в България това са милионерите които редовно ревът че няма цени ; но реално укриват най-много доходи от земеделска продукция в България отчитат прекомерно занижени доходи пред НАП и от където и идват и нереални загуби по документи ; УКРИВАТ СЪВСЕМ УМИШЛЕНО ПРЕД НАП ДОХОДИ ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НО РЕАЛНО СИ КУПУВАТ НОВИ ДЖИПОВЕ И НЕДВИЖИМИ ИМОТИ.
  • 2 Янко

    2 1 Отговор
    Идете и ги вижте калпаците по селата.Сеят по 40-50 декара и наемат по 30-40 сезонни работника и не плащат и нито стотинка данъци.Защо другите хора плащат а те не плащат?Защо не тръгнат данъчните по полето и да ги изловят всички.Всеки който печели от произвоство трябва да плаща данъци и да има фирма.

    Коментиран от #3

  • 3 onq s konq

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Янко":

    Явно не живееш в България,защото щеше да знаеш,че С.СТОПАНСТВО Е НЕ САМО ОСВОБОДЕНО ОТ ДАНЪЦИ,НО СЕ И ДОТИРА КАКТО ОТ ЕВРОПА,ТАКА И ОТ БЪЛГАРСКИЯ БЮДЖЕТ.ЕДНОВРЕМЕННО!