Last news in Fakti

4 Януари, 2017 17:52 2 840 1

Марин льо Пен: Аут от Еврозоната! Да живее ЕКЮ-то

  • марин льо пен-
  • еврозона-
  • франция-
  • екю
Марин льо Пен: Аут от Еврозоната! Да живее ЕКЮ-то - 1

Призив за разпадане на Еврозона отправи лидерът на Националния фронт Марин льо Пен. Според нея страните от Еврозоната трябва се откажат от единната европейска валута и да се върнат към ЕКЮ-то.

Льо Пен освен това смята, че този ход ще доведе до намаляване на дълговото бреме на Франция. Това щяло да стане след като родината й приеме нова национална валута.

Тя припомни, че въвеждането на еврото е довело до задушаване на икономиките на страните от Стария континент.

Изборите за президент във Франция ще се проведат в два тура на 23 април и на 7 май 2017 г. Според данните от допитване на Harris Interactive, публикувано в края на ноември миналата година, бившият френски премиер Франсоа Фийон и Марин льо Пен ще отидат на втори тур с резултати 26% и 23% съответно, след което бившият премиер ще победи Льо Пен с 67% на 33%.

Разчетната парична единица ЕКЮ (European Currency Unit - Европейска валутна единица) беше въведена в рамките на европейската валутна система през 1979 г. и заменена от еврото през 1999 г.

ЕКЮ-то де факто никога не е било законно платежно средство. Използва се само като платежен инструмент на централните банки и като изчислителна единица в бюджета на Общността. То представлява така наречената валута-кошница.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    6 1 Отговор
    Свиди им на французите да плащат едни милиони на БГ за да спираме бежанците-разбирам ги.Да дават и на Турция милиарди за тая работа-вече съвсем ги разбирам.И си мислят простичко и по френски:"Излизаме от ЕС и не ни пука за другите-да мрат от глад,ние не сме им донори.Добреее,...турците отварят шлюза,ние пък даже преди тях.Даже и автобуси до фр. граница ще им осигурим-плащат си хората.И ще ги спре фр. митница,полиция или някаква метална ограда,която бежанците не с инструменти,СЪС ЗЪБИ ЩЕ Я ПРЕГРИЗЯТ?!Да не говорим,че БГ разполага с такива майстори на фалшивите паспорти,че ако се сложат един до друг тоя на М. льо Пен и на един бежанец,ще излезе че дамата е с фалшиви документи!