18 Януари, 2017 15:37 1 284 2

Рекорден брой пътници на морските летища

  • концесия-
  • летище-
  • варна-
  • бургас
Рекорден брой пътници на морските летища - 1

През 2016 г. се навършиха 10 години откакто летищата във Варна и Бургас са дадени на концесия. За този период на двете морски ретища са били обслужени 35 млн. пътници. Миналата година беше рекордна по брой обслужени пътници, като през двете морски летища общо са обслужени 4 529 838 посочват от концесионната фирма „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт”. Отчетен е ръст от 22% при обслужените пътници и 18% на обслужените полети (общ брой на излитанията и кацанията е достигнал 35 690 броя).

Ключови външни пазари за двете летища са били Русия, Германия, Великобритания. Сериозен ръст има и при пътуващите от и за Полша на двете морски летища.

През 2016 година броят на обслужените пътници на летище Бургас е 2 857 821 милиона, което е ръст от 22,3%. На летището са обслужени 20 873 полета. Най-много и най-висок ръст от 43% има при обслужването на полетите от Германия. Следват тези от Русия – 40% и Великобритания – 11%. Най-много пътници за 24 часа (39 836 пътници) на летище Бургас са обслужени на 29 юли.

Топ 5 дестинации на бургаското летище за 2016 г. са Москва (Русия), Тел Авив (Израел), Лондон (Великобритания), Прага (Чехия), Санкт Петербург (Русия).

13 нови авиокомпании изпълняваха полети от и до летище Бургас. В лятното разписание бяха включени 19 нови дестинации в Русия, Полша, Германия, Белгия, Австрия, Гърция, Италия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ддд

    0 0 Отговор
    а инфо за летище Варна ?
  • 2 Диди

    0 0 Отговор
    Най красивият град в страната....Варна.Има много неща за оправяне,но за това са нужни сериозни политици,които разбират как трябва да се пази природата и как трабва да се модернизират обекти и най вече алеята на морето.Природа имаме но не я позим,за съжаление.