Last news in Fakti

10 Ноември, 2011 09:04 1 649 0

Инатът на Берлускони потопи и Токио

  • берлускони-
  • токио-
  • ню йорк-
  • борса
Инатът на Берлускони потопи и Токио - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Политическата криза в Италия и инатът на премиера Силвио Берлускони да се оттегли преди приемането на исканите от ЕС спасителен план за дълговата криза „потопи“ и Токийската фондова борса.

Индексът Никкей приключи със спад от 2,5% до 8 535,92 пункта, а Топикс загуби 2,7% до 729,46 пункта.

Движението на индексите не беше изненада след като Нюйоркската борса, по която обикновено се ориентира Токийската, също затвори със силен спад на котировките - основният показател за деловата активност в САЩ - Дау Джоунс, падна с цели 3,2 %, а широкият S&P500 - с 3,67%.

Пазарите се опасяват, че Италия може да стане поредната жертва на дълговата криза.

Вчера Силвио Берлускони отхвърли варианта за преходно правителство и каза, че изборите няма да се проведат преди февруари, което пазарите изтълкуваха като знак за тримисечен вакуум във властта.

Президентът Джорджо Наполитано обяви, че няма съмнение, че Берлускони ще подаде оставка, и същевременно номинира бившия еврокомисар Марио Монти за пожизнен сенатор.

Монти е сред спряганите имена за бъдещ премиер. Той ще бъде възприеман като фаворит да оглави правителство на технократи с мандат да прокара икономически реформи.

Кризата в политическия елит в Рим доведе до рекордно високи лихви по италианските държавни облигации, превишаващи прага от 7 процента. Това равнище се определя като непоносимо на фона на италиански дълг от 1,9 трилиона евро или 120 на сто от БВП.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА