Седмица преди началото на Великденския пост зеленчуците и плодовете поскъпват. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро, се повиши тази седмица с 0,4 процента до 1,462 пункта, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
Оранжерийните домати поскъпват с 3,4 на сто тази седмица и се търгуват по 2,10 лева за килограм. Оранжерийните краставици поскъпват с 14,8 на сто до 3,95 лева средно за килограм. Картофите се търгуват без промяна средно по 0,75 лева за килограм на едро.
Цената на морковите се покачва с 3,8 на сто до 1,08 лева за килограм. Зелето се търгува по 0,56 лева за килограм на едро. Цената на зелената салата пада с 14,3 на сто до 0,96 лева за брой.
Кравето сирене се продава средно по 5,63 лв./кг. Кашкавалът тип "Витоша" се търгува по 9,75 лв./кг. Олиото се купува по тържищата по 2,07 лева за литър.
Ябълките поскъпват с 10,7 на сто и се търгуват средно по 1,45 лв./кг. Лимоните се продават по 1,85 лева. Портокалите поевтиняват с 5,3 на сто и се търгуват по 1,08 лева. Мандарините поевтиняват с една стотинка и се търгуват по 1,33 лв./кг. Бананите се продават по 1,99 лева за килограм.
Пилешкото замразено месо поскъпва с с 0,3 на сто и се търгува по 3,63 лева за килограм на едро, а цената на каймата поскъпва с 0,4 на сто до 4,60 лева за килограм. Захарта се купува по 1,58 лв./кг. Цената на брашното, тип "500", се задържа 0,80 лева за килограм. Зрелият фасул се купува средно по 3,33 лв./кг. Яйцата поевтиняват с една стотинка и се продават средно по 0,19 лева за брой на едро.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА