Last news in Fakti

20 Март, 2017 20:56 2 410 9

Как да спестите 150 лв. от ток

  • крушка-
  • ток-
  • сметка

Със 152 лв. може да падне годишният ви разход за електричество, ако замените халогенните крушки у дома с LED лампи, изчисли българската марка REALUX. Спестената сума е достатъчна, за да покрие годишния абонамент за телевизия или домашен интернет. „Реално спестявате много повече, защото LED лампите имат 50 000 часа живот и практически може да не се наложи да ги подменяте в продължение на 10-15 години. За сравнение една енергоспестяваща крушка има 12 000 часа живот, а една халогенна лампа – едва 2 000”, обясняват специалистите от компанията Realux. Изчисленията са направени за едно домакинство с 10 лампи, които работят по 5 часа в денонощието – 4 часа на дневна тарифа и 1 час на нощна.

63% от българските домакинства използват LED лампи, показва неформално проучване на компанията. 26% от домовете избират енергоспестяващи (компактни флуоресцентни) лампи, а 11% предпочитат друг тип крушки, включително халогенни.

Как да спестите 150 лв. от ток


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 50 000 часа

    3 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: LED лампите имат 50 000 часа живот и практически може да не се наложи да ги подменяте в продължение на 10-15 години.
    Явно аз съм "частен" случай. Закупих си LED лампи 3 броя (родно производство), за два месеца изгоряха 2 броя. И ако кажете че е от токов удар, не е вярно. Работят едновременно по две в един плафон и изгаря само едната. Има възможност за охлаждане.
  • 2 КОРХОЙГАЗ

    1 0 Отговор
    Като нацвъкаш навсякъде LED лампи започват да примигват гадно. Оправя се като се оставя да работи поне една крушка с нажежаема жичка.
  • 3 Гост

    4 0 Отговор
    Светлината им е трептяща а не постоянна като на Халогенните, енергоспестяващите.

    А трептяща светлина - не мерси!
  • 4 Нагледал се

    3 1 Отговор
    Спестява се да ама в белите държави.Тука си вътре и с извънземни крушки ако ще да си.По добре не пускайте статий на темата ток.На края като си останете само с братята роми,оправяйте се.Мафия и роми сте идеалните б....ци за развитие на една нормално развиваща се държава
  • 5 Куб

    1 0 Отговор
    Не могат да изкарат 10-15 години.
    Аз съм оборудван само с такива.
    Карат около една година.
    От 15 лева цената им падна на 3 до 5 лева.
  • 6 onq s konq

    1 0 Отговор
    Клиент протестира пред келнера ,че в супата му има муха."Е колко може да изяде една муха,че правиш проблем?" - отг. му келнера.Казвам го по повод това,че 2-3 крушки със всичките си ватове са КАПКА В МОРЕ в сравнение с разхода на БОЙЛЕРА/3000 ВАТА/,ЕЛ. ПЕЧКАТА ЗА ОТОПЛЕНИЕ/2-3000 ВАТА/,ЕЛ.фУРНАТА И КОТЛОНИТЕ/1000-2000 ВАТА/,КЛИМАТИКА ЗА ОХЛАЖДАНЕ И ОТОПЛЕНИЕ/1000 ВАТА/.Извод-НЕ СМЕ БЕДНИ ЗА МАЛКО:)
  • 7 ТиквунЯ

    1 0 Отговор
    Наистина налогените са си най-добре, като светлина - тея може и да пестиш ама... Гаадни са бе!
    А сега след тая статия щом съм с халогени, значи съм богаташ и мога да се гъзея!
  • 8 antimediator

    1 0 Отговор
    Ползвам обикновени матови крушки и не искам да пестя!
    Светлината на обикновените и халогенни крушки няма нищо общо с тази на LED крушките.
  • 9 LED DODO

    0 0 Отговор
    Има и хубави LED лампи но не са на REALUX , издържат години и не премигват и са български.