Last news in Fakti

24 Ноември, 2011 09:50 1 138 0

Разследват 7 унгарски банки за картел

  • унгария-
  • картел

Подозират ги, че повишават лихвите по ипотечните кредити

Седем унгарски банки са обект на проверка от атнимонополния орган в страната по подозрение, че са направили картел при определянето на лихвите по ипотечните заеми, за да свият загубите си от правителствените разпоредби за облекчено изплащане на жилищните заеми в чужда валута, съобщава „Ройтерс“.

Проучването на GVH засяга банките CIB, Erste , MKB, OTP, Raiffeisen, Unicredit и жилищно-спестовната институция Fundamenta. Пред „Ройтерс“ от Bank Austria – част от UniCredit са отрекли да са направили нещо нередно, а от OTP (собственик на Банка ДСК в България) са отхвърлили твърденията. От MKB, която е поделение на германската Bayerische Landesbank и от австрийската Erste са отказали коментар по разследването за картел.

Унгарската асоциация на банките съобщи вчера, че проверката заплашва да провали планираната сделка за освобождаване от ипотечните заеми в чужда валута, за която правителството и банките се споразумяха да работят заедно.

В края на октомври премиерът Виктор Орбан обяви, че правителството на Унгария планира постепенно да елиминира всички ипотечни заеми в чуждестранна валута. Правителствената схема, одобрена през септември, позволява изплащането на ипотечни кредити в чужда валута да става при редуцирана лихва.

Това е най-новата от серия мерки – които включват и най-високият банков данък в Европа – и всъщност „изяжда“ от капитала на унгарските банки.

Проблемът се изостри напоследък с поскъпването на швейцарския франк, който иначе беше популярен преди кризата сред унгарците заради относително ниските лихви по кредитите в тази валута. Обслужването им изсмука още милиарди форинти от икономиката, които иначе можеше да отидат за вътрешно потребление и да стимулират растежа.

От правителството на Виктор Орбан сега коментират, че преговорите с банките по споразумението би трябвало да продължат. „Правителството се съобразява с независимостта на антимонополния орган, освен това няма желание или средства да влияе на разследването“, се казва в официално правителствено съобщение. В него се допълва, че кабинетът има желание за постигане на споразумение с банковата асоциация.

В същото време унгарските политици от управляващата партия казаха, че банките работят по „картелен“ маниер и че са повишили лихвените равнища, за да затруднят кредитополучателите на жилищни кредити в чужда валута да ги върнат чрез нови заеми във форинти. 

От антиминополното ведомство основават своето разследване на факта, че лихвите по ипотечните заеми са били увеличени с 0.5-2 на сто след 22 септември.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА