Last news in Fakti

2 Юни, 2017 10:07 2 972 4

22 банки са много за българския пазар

  • банки-
  • лихва-
  • българия-
  • прогноза
22 банки са много за българския пазар - 1
Снимка: Shutterstock

Обединяването на банки на българския пазар е приятна „бяла лястовица”, а наличието на 22, дори на 15 банки е много да малък пазар като българския, смятат банкери. „Силен европейски играч има интерес към разширяване на дейността си в България. При много други банки тенденцията е обратна и очаквам период на относително намаляване на инвеститорския интерес от страна на големите международни играчи. Това ще води до консолидация и нищо чуждо до година-две броят на банките в България да е оптимален, обоснован от необходимия минимум, за да се запази конкуренцията", каза по време на форума „Шумът на парите” Асен Ягодин, изпълнителен директор на Пощенска банка.

Създаването на бизнес на основата на ниски лихви не е добър подход. „Те (бел. ред. клиентите) трябва да очакват по-високи лихви, особено когато говорим за кредити, достигащи до 10 години. Много е вероятно в края на този период лихвите по обслужване на кредитите да са по-високи", каза Ягодин. Прогнозите са, че до края на годината трендът при лихвите ще се обърне. Причината е, че инфлацията стимулира подобен процес.

Не всички икономисти обаче споделят тази теза. Така например, Мартин Заимов председател на Надзорния съвет на Сосиете Женерал Експресбанк и изпълнителен директор на Регионалния фонд за градско развитие, е на мнение, че „лихвите се определят от много и различни фактори, част от които не зависят от България. Голяма част от икономическите и политическите фактори са непълно неясни”. Заимов определя като непредвидими развитието на европейските икономики и поведението на регулаторите – Федералния резерв и Европейската централна банка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    14 1 Отговор
    Тенденцията не е само за банките. Малките квартални магазинчета се затварят и не им се подновяват договорите. Трябва да останат големите вериги магазини и забележете ЛАФКИТЕ по спирките. Това е "секретна" информация. Сега ако решиш да се оплачеш, примерно от Теленор, познайте какво ще Ви отговорят ! УПРАВЛЕНИЕТО Е В СОФИЯ.
  • 2 nkavrakov

    15 0 Отговор
    Искам официално да честитя на всички новодомци които се набутаха с уж ниските лихви с ипотечни кредити.
    Сега банките полека лека ще започнат да ви събличат кожата .
    Пазара на имоти го надуха пак банките заедно с брокерите ...и сега като се вдигнат лихвите ще има шоу както беше през 2008 година.
    Цените на жилищата са нереални и космически в момента ,ако някой иска да купува да чака защото се очаква спад на цените до една две години.
  • 3 Различен

    10 1 Отговор
    Ей, нямат срама тези цървули!
    За миналата година печалбата им бе над 1 милиард! Няколко пикливи банки с общо 10-15 хиляди души персонал, с фантастични заплати от по 200 хиляди на месец и с такава печалба! Представете си какво дране на кожи пада и какви са таксите им за различните услуги! Имат си хората лоби и законите са за тях! Плачат, всички плачат за дряновица и на първо място цървулите от Народното Събрание и ГРОБ!
  • 4 Госг

    3 0 Отговор
    На мен ми е-ха м...та 7% започнах сега е14% и поискаха по едно време всички пари наведнъж харесаха апартамента и наследствената ми къща.Къде е държавата с ТЯХ