Last news in Fakti

5 Декември, 2011 18:11 932 0

Български фирми могат да участват в изграждането на инфраструктурни проекти в Грузия

  • софия-
  • трайчо трайков-
  • грузия-
  • вера кобалия-
  • авиолиния-
  • бизнесконтактите-
  • фериботната връзка-
  • инфраструктурни проекти

Преговори за разкриване на директна авиолиния между София и Тбилиси

Възможността да бъде разкрита директна авиолиния между Грузия и България бе една от темите на разговора между министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и министъра на икономиката и устойчивото развитие на Грузия Вера Кобалия, съобщиха от Министерство на икономиката и енергетиката.. Г-жа Кобалия е начело на грузинската правителствена делегация, която е в София за поредното заседание на междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество.
Разкриването на директна линия между София и Тбилиси ще насърчи двустранните икономически отношения и ще съдейства за увеличаването на туристическия обмен, смятат двамата министри. България е посещавана от повече от 6 млн. туристи годишно, а Грузия – от над 3 млн., сочи статистиката. На този фон обменът на около 5-6 хил. туристи между двете държави е далеч от потенциала им, смятат двамата министри.
Възможности за задълбочаване на бизнесконтактите между България и Грузия могат да се търсят и в перспективата за развитие на фериботната връзка между двете страни, стана ясно по време на срещата.
По-късно министрите Трайков и Кобалия откриха българо-грузински бизнесфорум.  Транспортните връзки и близостта между нашите страни предоставят шанс за достъп на грузински стоки до Европейския пазар, каза пред участниците във форума министър Трайков. По неговите думи България предлага отлични условия като платформа за грузинските продукти към ЕС и за бизнес с останалите страни от съюза.
Фирмите от нашата страна могат успешно да се включат в изпълнението на приоритетни за Грузия проекти, подчерта още министър Трайков. Сред тях са разширенията на пристанищата в Батуми, Кулеви и Поти, изграждането на комплекса на нефто-газов терминал на Супса, изграждането на високоволтови електропроводни мрежи, както и строителството на туристически комплекси и ваканционни селища.
Министър Кобалия открои енергетиката, туризма, текстилната промишленост и земеделието като едни от най-перспективните области за сътрудничество между двете страни.
През 2010 г. стокообменът между България и Грузия достигна 410.7 млн. долара, отбелязвайки увеличение с 5.3% спрямо 2009 г. Българският износ е на стойност над 190 млн. долара, а вносът – близо 220 млн. долара. Традиционни експортни стоки от България са нефтени масла, медикаменти, препарати за коса, цигари, флоат и шлифовано стъкло, пластмасови изделия и други. Водещи стоки в импортната листа са медните руди и техните концентрати, които заемат 93% от общия внос от Грузия в България. През деветте месеца на тази година взаимната търговия отбеляза ръст от 47.6%. Очакванията са до края на годината тя да надвиши 500 млн. долара. 
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА