Last news in Fakti

6 Ноември, 2017 10:54 1 374 4

Как смилянският фасул се оказа кърджалийски?

  • смилянски боб-
  • фасул-
  • празник

Това наименование може да се използва за бобовите култури и производни от нея продукти отгледани и произведени в географския район "Долината на Горното поречие на река Арда"

Новата електронна брошура "Сподели България", която цели да привлича туристи у нас, разгневи жителите на смолянското село Смилян. Проектът е съвместна инициатива на Министерствата на туризма и на земеделието и храните.

В него България се представя с 12 туристически дестинации за винен и кулинарен туризъм. Дни след публикуването на брошурата обаче жителите на смолянското село Смилян възроптаха срещу съдържанието й.

Поводът е, че в раздел Източни Родопи, включващ Хасково, Кърджали и Ивайловград, като кулинарен специалитет е включена "салата от смилянски боб", съобщава Дарик. "Възмутен съм от липсата на географски познания за регионите в България от страна на експертите, участвали в подготовката на изданието. Названието "смилянски боб" не съществува. Регистрираната словна марка е "Смилянски фасул" - марка, регистрирана в Патентно ведомство.

А това наименование може да се използва за бобовите култури и производни от нея продукти отгледани и произведени в географския район "Долината на Горното поречие на река Арда", т.е в землищата на селищата, разположени по двата бряга на р.Арда - от с. Бяла река, Община Рудозем, през Смилян, Кошница, Могилица, Арда, Горна Арда и съставните им махали. Географски нито Община Смолян, нито Община Рудозем принадлежат към Източни Родопи", написа в социалната мрежа секретарят на читалището в Смилян Илия Годев.

"Общностите в района на Горното поречие на р. Арда и най-вече производители, туристическите субекти и обществеността в Смилян инвестира 15 години в популяризиране на традицията на отглеждане на "Смилянски фасул", в налагането на разпознаваемостта на наименованието и изграждане на доверие в качеството на отглеждания в този географски район фасул, за да достигне той справедлива цена за усилията и трудът, които местните хора влагат в неговото производство", пише още Годев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пепа Русо

    1 0 Отговор
    Вече нищо не е същото...
  • 2 нйк

    6 0 Отговор
    Нищо де, преди години се оказа, че е китайски. Има напредък!
  • 3 ЛАКОМ ГЪЗ КРЪВ СЕРЕ

    1 0 Отговор
    АМИ КЪТ СИ ГО КУПЯ САМО НА МЕСТО В СМИЛЯН ЛИ ТРЯБВА ДА СИ ГО ЯМ. КЪТ СТИГНЕ В ХАСКОВО СМИЛЯНСКИЯ БОБ ХАСКОВСКИ ЛИ ДА ГО ПИШЕМ.
  • 4 Кака Гинка

    1 0 Отговор
    Значи боб не съществува,има само фасул!Ако не бях прочела това, нямаше да знам какво се каня да готвя утре...