12 Октомври, 2024 09:13 794 11

Пазарът е залят с ментета под названието „смилянски боб“

  • смилянски боб-
  • цена

Оригиналът е в малко количество, но с високо качество

Пазарът е залят с ментета под названието „смилянски боб“ - 1
Снимка: bTV

Тази година килограм автентичен смилянски зрял боб струва 18 лева, предаде bTV.

Реколтата е с изключително качество, но количествата са ограничени. Много от производителите вече имат договорка за продажби преди още да е приключила напълно беритбата.

Албена Хаджиева отглежда смилянски фасул вече близо половин век. За нея това трудоемко занимание е хоби, страст и допълнителни средства към пенсията. Тази година е отгледала 2,5 декара. Цената за килограм сега е 18 лева.

„Всички в района отглеждат фасул – кой за собствени нужди, кой за децата, кой за приятели“, казва кметът на село Смилян Чавдар Червенков.

Противно на масовото схващане, смилянският фасул не е само гигант, а има и дребна разновидност, която е по-вкусна за чорба. С него готви и Албена Хаджиева.

Тази годината реколтата е по-скромна заради горещото време. „Продължително време имахме температури 38 градуса - цветовете падат и това намалява реколтата“, казва кметът на Смилян.

„Доволна съм. Едрият фасул се роди обаче на ситния като, че ли не беше му годината. Роди се, ама, малко – не е като друг път“, посочва Албена Хаджиева, производител на смилянски фасул.

Пазарът е залят с ментета под названието „смилянски фасул“ – те идват от Албания, Китай и Сърбия. Основната разлика с оригинала е вкусът.

„Вкусът на нашия фасул е по-маслен и по-бързо се уварява“, посочва Адреана Кехайова, служител на читалището в с. Смилян.

Смилянският фасул вирее в само около седем населени места по поречието на Арда с надморско равнище между 820 и 875 метра.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перо

    3 0 Отговор
    Препредаване на новините от сутрешния блок на ТВ!
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 1 Отговор
    Боб МЕНТЕ, сирене МЕНТЕ, политици МЕНТЕ, преход МЕНТЕ
    35 години ЖИВОТ МЕНТЕ ‼️‼️‼️
  • 3 стрел☢️к

    1 0 Отговор
    шопь го е страх от конкуренция !
  • 4 🎃+🐷+👮=🇹🇷🗳️

    6 0 Отговор
    бтв явно много са закьсали че ни занимават с това
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Некой

    2 1 Отговор
    От тоя боб така се изрезах, че само ластика остана!
  • 7 Kaлпазанин

    2 0 Отговор
    В бг всичкия боб е смилянски ,картофите смолянски ,дините от любимец ,доматите и краставиците те наши .даже и бананите и цитрусите веч са българско производство ,изберете българското .ако искате такова ще трябва да се запознаете с пришки и мазоли и да пооставите айфоните настрана ,и ако още не сте изяли парите от дедовят къща на село да идете да я постегнете и да си садите зарзавати ,ама най добре яжте фотоволтаици
  • 8 123

    0 0 Отговор
    Най-добър е казахстанския.
  • 9 Тома

    0 0 Отговор
    От смилянският боб останаха само спомени
  • 10 Шопендар

    1 0 Отговор
    От лидъл купий боб ,накснах го от вечерта,варих го три часа,и пак тропаше
  • 11 Тодор

    0 1 Отговор
    18лв за една пръдня