Last news in Fakti

25 Ноември, 2017 12:50 6 989 5

Магазините в Полша няма да работят в неделя

  • магазини-
  • работа-
  • неделя-
  • полша
Магазините в Полша няма да работят в неделя - 1
Снимка: Shutterstock

Единствено най-малките семейни магазини в Полша ще могат да работят в неделя. Всички останали ще спрат поетапно да отварят врати в почивния ден. До решението, взето от полския парламент, се стигна най-вече благодарение на управляващите – консервативната парти „Право и справедливост”, които подкрепиха предложението. Мотивите за забраната са, че служителите трябва да си почиват и да прекарват повече време със семействата си. На това мнение са и самите поляци. Проучване сред населението показва, че 58% от тях одобряват мярката.

Забраната се въвежда поетапно, като първоначално големите търговци ще бъдат задължени да не отварят магазините си две недели в месеца.

От началото на 2019 г. търговските центрове ще имат право да работят само една неделя в месеца. През 2020 г. те ще могат да работят максимум 7 недели през цялата година.

Ограниченията няма да важат за бензиностанциите, ресторантите, кафенетата и кината не се предвиждат ограничения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    18 1 Отговор
    Айде и при нас така
  • 2 Куровед

    17 7 Отговор
    При соца нищо не работеше в неделя, а в останалите дни магазините работеха, но нямаше какво да се купи през повечето време.
    Магазините рът беше кото Господ, защото можеше да ти задели някоя дефицитна стока-от луканка или кафе на зърна от Никарагуа.
  • 3 The TRAPPER

    3 4 Отговор
    Жалко , как ми се искаше да отскоча с частният самолет да си напазарувам нещо...
  • 4 ГГГГГ

    3 1 Отговор
    А, обратната страна на монетата е....... работим 6 от 7 дни .... и съкращаваме 1/7 от персонала. Гадно е!
  • 5 джими

    2 1 Отговор
    не виждам защо това да се забранява със закон. Просто се прави почасовата заетост и работата на смени да не важи за неделя, а да важи двойното заплащане на труда и работодателите сами ще преценят дали им е изгодно да работи магазина в неделя.