ФАКТИ.БГ

Защо избрах да съм мениджър на малък бизнес в България, а не в Лондон?!

Сара е завършила два от най-престижните университетa в Лондон, но въпреки това избира живота и кариерата в България.

Публикувана: 24 Януари, 2018 11:06
КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 6921
Защо избрах да съм мениджър на малък бизнес в България, а не в Лондон?!
Снимка: Сара Маркова
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Сара Маркова е на 26 години и е прекарала цели пет години в Лондон, учейки в два от най-престижните университетa там. Непосредствено започва и работа в бутикова ПР агенция в Сохо, в продължение на една година. В момента тя работи като мениджър в семеен хотел „РотасаР“ в центъра на столицата.


Къде си училa или работилa в чужбина?

Завърших бакалавър „Медии и комуникации“ в Goldsmiths College, University of London и след това взех своята магистратура „Връзки с обществеността“ в бизнес департамента на London College of Communication, University of the Arts London. Непосредствено след дипломирането ми започнах работа в бутикова ПР агенция в Сохо, Лондон.


Колко време беше в чужбина?

Прекарах пет години в Лондон, четири от които учих и една работих по специалността ми.


Кога се върна в България?

Върнах се в България през лятото на 2015 година.


Къде работиш и на каква позиция?

Занимавам се с управлението на семеен хотел, който се намира в центъра на София. Дейността, която извършвам е свързана с цялостния мениджмънт на хотела, който обхваща разнообразна палитра от дейности, част от която включва правилния и подходящ подбор на служителите, ценообразуване на услугите, реклама и маркетинг, комуникация с бизнес партньори, както и ежедневни проверки за чистота на стаите и комфорта на посетителите.


Защо избра да се върнеш в България?

Въпреки безспорните предимства на пазара на труда във Великобритания, аз избрах да се върна в България, защото вярвам, че е привилегия да работиш за своя собствена кауза или семеен бизнес. Световните престижни корпорации винаги ще предлагат възможности за развитие и финансов успех, но никога няма да станат проводник на нашите лични цели и мечти. Аз работя по-добре и с по-голямо удоволствие, когато градя нещо свое.


Защо би посъветвала младите хора да се върнат в България?

Младите специалисти биха имали една много по-пълноценна кариера в родината си, където ние като българи споделяме общи идеали и ценности. В чужбина хората често се озовават в ситуации, в които работят за неразбираеми каузи. Това действа демотивиращо и не носи удовлетворение.


Какво би казала на онези, които смятат, че в България няма бъдеще?

Ако, някой смята, че няма бъдеще в България, то това ще е валидно за него и във всяка друга точка по света. Бъдеще има навсякъде, стига да пожелаеш да го направиш. Не виждам причина Родината ни да прави изключение.Какви бяха трите най-големи предизвикателства пред теб, когато се върна?

Трудно ми беше да свикна, че не всичко, което съм научила от опита си в Англия има приложение на българския пазар, но пък се оказа, че не е и нужно – всеки пазар си има своите специфики. Нивото на бизнес комуникации и отношения понякога продължава да ме разочарова, но пък за последните две години открих, че бизнеси, които се отличават с професионализъм и коректност, жънат големи успехи. Струва ми се, че някои млади хора в България не са съвсем мотивирани, нямат амбиции и като че ли се задоволяват с наличното. Надявам се и вярвам, че това ще се промени.


Какви според теб са трите най-големи предимства на живота и кариерата в България?

Хората в България са безценен ресурс, както в бизнеса, така и в живота, а най-голямото предимство са съмишлениците. Мащабът - ако за някои мащабът и прогресът на бизнеса на Запад са предимство, то аз вярвам, че слабите ниши на бизнеса в България са чудесна възможност за младите хора да поставят началото на нещо ново и грандиозно за България, в което те да се истински лидери и новатори.


Какво ти липсваше най-много, докато беше в чужбина?

Слънцето, eвтините таксита и хубавата храна.


Опиши живота си в България с няколко думи?

Щастлива съм. Работата ми върви. Приятелите и семейството ми са около мен и всеки ден е подходящ за празник.


Каква е твоята формула за успех?

Работи за себе си във всяко едно отношение и ще успееш, независимо къде се намираш, но „вкъщи и стените помагат”.P.S: "Аз избрах България" е съвместна инициатива на Zaplata.bg и Държавната агенция за българите в чужбина.

Поставете оценка на статията:
Оценка 5 от 1 гласа.Ловци на бисери
Бойко Борисов
Премиерът по време на официалната церемония по откриването на разширението на столичното метро:
Асфалт не се яло, ама асфалт като няма, загиват хора"

Още бисери
ТОП 5